Uitslag peilingen over het vertrouwen van 2 vandaag

Ger gmw.arts at HOME.NL
Tue Apr 19 19:25:01 CEST 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Te vinden op http://opiniepanel.tweevandaag.nl/?pag=4&rid=22

Uitslag: vertrouwen in de politiek

Het vertrouwen van Nederlanders in de politiek is laag: het kabinet, ambtenaren en politieke partijen scoren slecht. Instellingen als het leger, de politie en de rechterlijke macht doen het een stuk beter. Hier vindt u de volledige uitslag van de enquete 'vertrouwen in de politiek'. 


Sinds de aanstelling van het kabinet Balkenende is er een enorme daling van vertrouwen merkbaar. Driekwart van alle respondenten heeft geen vertrouwen in het kabinet of in premier Balkenende. Het is opvallend dat juist de drie instellingen die het dichts bij politiek 'Den Haag' liggen te maken hebben zeer weinig vertrouwen krijgen: de politieke partijen, de Tweede Kamer en de ambtenaren. 

Maar in instellingen als het koningshuis en het leger daarentegen is er wel degelijk sprake van enig vertrouwen in hun functioneren. Vooral in deze laatst genoemde instelling, die vrij ver staat van de politiek, heeft het merendeel van de respondenten vertrouwen. 

De ruim 18.000 panelleden die de enquete invulden, stond zeer kritisch tegenover politici: een groot deel van de mensen omschreef ze desgevraagd als 'onbetrouwbaar' en 'zakkenvullers'. Tweederde vindt zelfs dat politici niet in staat zijn om problemen in de samenleving op te lossen.

Het vertrouwen in politici en instellingen mag dan laag zijn, mensen hebben wel vertrouwen in elkaar: slechts 17 procent heeft geen vertrouwen in zijn of haar medeburger. De meeste respondenten hebben echter een dubbelzinnig gevoel en vinden dat er in de omgang met anderen heel voorzichtig moet worden opgetreden. 

Ondanks het lage vertrouwen in de instellingen van de democratie is er wel vertrouwen in het democratische stelsel van ons land: driekwart van de panelleden vindt de democratie de beste staatsvorm is die er bestaat.



**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list