Marktwerking ziekenzorg

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Fri Oct 29 00:12:13 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Maar dan vergelijk je toch helemaal vraagsturing, met wat we nu hebben, een mix ook, maar heel erg bureaucratisch, overgereguleerd, en enorme overhevelingen en belastingsubsidie.
Vergelijk het met het onderwijs, vrije scholen en centrale budgettering, maar detailvoorschriften en gemilimeter op bouw en onderhoud. Voor alles en tekort.

Ik heb de indruk ook uit de praktijk, in zorg en onderwijs, dat we altijd een mix van overheid en markt, centrale sturing en budgettering en verevening zullen hebben. Het idee dat los te laten is heel veel bruggen te ver. Maar nu dus vaak een mix van het slechtste van beide.

Het beste van beide is toch vrije markt en keuzen, innovatie, maar algemene kaderstelling, strenge algemen regels, kwalitatieve dus, en toezicht op de kwaliteit van de uitvoering.

Ik kan net als jij niet alles overzien. Maar het gaat dan toch om eenvoud, voorspelbaarheid, generieke budgetten (ipv per verrichting). Zelfs een groot bedrijf doet dat, milimetert ook niet meer met voorschriften.

Zorg is duur, en het investeren in dure voorzieningen riskant. Het inschatten van de vraag en voorkeuren van burgers is moeilijk. En omdat alles aan ontwikkeling en veranderig onderhevig is moeten aanbieders voortdurend innoveren. Daarvoor heb je een markt. Ik begrijp echt niet hoe het huidige stelsel ooit zou kunnen werken. Aanbieders die eerst een centraal budget krijgen om te investeren en aan het werk te gaan en zich dan weer niet mogen ontplooien, als ze snel werken moeten ze een tijdje stilstaan. Andere zorgvormen komen pas in de regeltjes en budgetten als hun tijd alweer voorbij is. Nou ja, misschien heb ik nog nooit gezien hoe aanbodsturing vanuit een centralistische vraagbehoefte werkt, of snap ik dat gewoon niet.

Noem het dan centralitische vraagsturing en laat ondernemers lekker investeren en innoveren. dan hou je centraal grip op onze zorgbehoefte, niet zo onbegrijpelijk ingewikkeld via de aanbodkant. Nu moeten artsen enzovoort in de rol van de afnemers of diegenen die de rekening betalen kruipen. Jou stuur ik niet door naar een specialist want ik heb maar een beperkt budget om klanten door te sturen... Aanbodsturing, wat is dat eigenlijk? :)

Fritz
  ----- Original Message ----- 
  From: Mark Giebels 
  To: fritz at rikxoort.demon.nl ; mark at giebels.org ; mmeijeri at xs4all.nl ; d66 at nic.surfnet.nl 
  Sent: Thursday, October 28, 2004 9:13 PM
  Subject: Re: Marktwerking ziekenzorg



  <-----Original Message-----> 
  >From: Fritz van Rikxoort
  >Je vraag is zo algemeen gesteld, heeft die betrekking op de wet, en wat er 
  >wordt veranderd en wat niet?

  Ik dacht dat ik duidelijk was. Mijn angst is de overgang naar vraagsturing. Ik ben het volkomen eens met het gelijkstellen van particuliere verzekerden en ziekenfondspatienten.

  >Dat is wat mij hindert, zoals een SP die twee modellen in het hoofd tegenover 
  >elkaar plaatst, terwijl er geen heel nieuw stelsel vanuit het niets komt.

  Wat de SP zegt verbaast me niets en interesseert me eigenlijk weinig. Ik vond het een voorspelbaar en niet diepgaand stuk. Goed om een statement te maken en druk te zetten, niet geschikt voor discussie.

  Ik zit niet in de zorgwereld, dus heb ik een beperkt zicht hoe rigide budgetten de innovatie belemmeren. En hoe en of dat door flexibilisering met behoud van de aanbodsturing kan verbeteren. Wel is een academische vriend van me in Nederland druk bezig de processes te optimaliseren door toepassing van wiskundige methoden die in de wereld van de fabricage al jarenlang worden toegepast. Daarmee is overduidelijk een hoop winst te halen. Tevens moet men leren de juiste metrics te gebruiken en daarop te sturen, maar dat geldt in zijn algemeenheid voor de overheid. 

  De centrale vraag is of vraagsturing meer problemen oplevert dan dat het via marktprikkels tot grotere efficientie en klantgerichtheid leidt. En ik zie de risicobalans momenteel negatief uitslaan. That's all, ik ben niet dogmatisch, slechts sceptisch en absoluut niet overtuigd. Het risico is het niet waard lijkt mij. En de mogelijkheden voor verbetering vallen in het niets bij de risico's van verslechtering. Wil je de gok wagen om iets 10% beter te maken als het voor hetzelfde geld 2 keer slechter kan worden. Zoiets. En daarbij zijn er waarschijnlijk ook minder risicovolle methoden om die 10% verbetering te halen. 

  Groeten,
  Mark Giebels 



**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list