De meeste mensen

Bart Meerdink bm_web at XS4ALL.NL
Sat May 29 10:27:59 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Hein van Meeteren wrote:
>
> At 00:47 29-05-2004 +0200, Marc de Droog wrote:
>
>
>>REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl
>>
>>Bart Meerdink wrote:
>>
>>
>>>...Emotie vertroebelt altijd de kijk op de werkelijkheid...
>>
>>Even op het gevaar af dat ik hier een citaat uit het verband ruk, maar:
>>Ontkennen van emotie is een desillusie.
>
>
> Hier sluit ik me bij aan. Het devalueren (minderwaardig maken) van emotie is een overblijfsel van het eenzijdige rationalisme dat bij onze hoger opgeleide elites de dominante stijl is geworden. Simpeler gezegd: bij hen is ratio betrouwbaar en emotie onbetrouwbaar.
> D66 lijdt eveneens aan deze eenzijdigheid, tezamen met andere organisaties die door hoger opgeleiden worden bestuurd en bevolkt.
>
> Uit mijn werk weet ik hoe rampzalig deze houding kan uitpakken. Werkgevers die geen enkel gevoel kunnen opbrengen voor hun werknemers, en de emoties van hun werknemers eenvoudigweg negeren worden omgeven door arbeidsconflicten en ziekteverzuim. Bij ontslagzaken en arbeidconflicten wordt het probleem pas echt zichtbaar voor hen, en kost hen zelfs geld. Want verwaarloosde werknemers worden (juridische) vechtmachines en slepen, gesteund door vakbonden en advocaten, hoge vergoedingen in de wacht. Uberahaupt: leiding geven met minachting voor emotie leidt tot slechte bedrijfsresultaten. Veel inefficiëntie in organisaties is terug te voeren op gebrek aan emotionele intelligentie bij het leidinggeven en in de bedrijfscultuur.
> De politiek en het openbaar bestuur lijden zwaar aan dit verschijnsel. Emoties worden vaak genegeerd (Fortuijn kon daar de vruchten van plukken) en in plaats daarvan heersen de koele ratio en het natte sentiment (noot: sentiment is een vervormde emotie: de crimineel die in koelen bloede een tegenstander elimineert kan opvallend sentimenteel doen over zijn herdershondje...).
> Daarom: ontkennen van emoties is gewoon niet slim.

Hein,

Je verwart emotie met menselijkheid.

Wat ze 'zakelijke elite' die je beschrijft beheerst is hebzucht, zucht
naar prestige en streling van het eigen ego. Dat zou ik niet emotieloos
willen noemen.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list