Het verschil tussen ziek zijn ihkv de ziektewet en ziek zijn ihkv de WAO

Ger gmw.arts at HOME.NL
Sun Mar 7 14:29:26 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Door een voorbeeld stuitte ik op een interessante vraag.
Een WAO-er krijgt met zijn rugklachten een functie geduid als inpakker van koekjes bij een koekjesfabriek. Tot zijn grote verbazing vindt hij de baan ook nog en staat helemaal perplex als hij er ook nog wordt aangenomen, zei het tijdelijk.
Hij wordt aangenomen om een zieke collega te vervangen die tijdelijk uit de roulatie is vanwege rugklachten.
Dat is een leuke toch, er zit maar een verschil in, bij de vaste kracht zijn de rugklachten hopelijk tijdelijk en hij mag in de ziektewet en bij de WAO-er zijn dezelfde klachten permanent. 
Dat kan dan dus tot 2 conclusies leiden. Of de WAO-er is onterecht afgeschat of de zieke werknemer kan gewoon werken met zijn rugklachten. Als we de lijn van de WAO moeten volgen kunnen we de ziektewet wel afschaffen. Je kan tenslotte niet wél arbeidsongeschikt zijn voor de ziektewet en niét arbeidsongeschikt zijn voor de WAO als we het hebben over dezelfde klachten. 
Toch gebeurt het en niet alleen zoals het bovenstaand voorbeeld. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat we het hebben over dezelfde verzekeringarts.
Ironische bijkomstigheid was dat het gesprek met de arbeidsdeskundige waarin de WAO-er zijn afschatting medegedeeld kreeg uitgesteld werd vanwege ziekte van de arbeidsdeskundige, juist ja, hij had het in de rug.

Ik hoor nu al de commentaren hierop dat het allemaal theoretisch. Maar ja, ook de geduide functies om mensen af te schatten zijn puur theoretisch zoals vermeldt staat in de beslissingen van het UWV.

Rare regelgeving hebben we toch he in ons landje?

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list