Landbouwsubsidies Verenigde Staten, Europa en Japan

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Mon Jun 21 12:34:38 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Heel erg goed nieuws, in de Volkskrant, tegen de 300 miljard dollar landbouwsubsidies van de grootmachten en hun prijsdumpiung tegen de ontwikkelingslanden, en voor de eche armen in de wereld.

Benieuwd hoe onze sterk-en-sociale Pufda zou reageren die onze boeren immmers wil blijven subsidiëren (inkomenssteun) in hun "solidariteitsstrijd" voor onze rijke armen tegen de echte arme drommels elders. Dat viel me o.a. op in de programmavergelijking bij de stemtest voor de Europese verkiezingen.

Fritz van Rikxoort

Voorpagina Volkskrant, nb op pagina 6 Economie uitgebreider verhaal (maar niet toegankelijk via site).

Braziliaanse katoenboeren brengen VS slag toe
Van onze verslaggever Olav Velthuis
AMSTERDAM - David overwint Goliath op het wereldhandelstoneel. Braziliaanse katoenboeren bonden twee jaar geleden de strijd aan met de Verenigde Staten en de miljarden dollars die zij hun rijke katoenboeren toeschuiven.

Vrijdag stelde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Brazilië in het gelijk: de katoensubsidies zijn onrechtmatig. Ze bemoeilijken het voor boeren in ontwikkelingslanden het hoofd boven water te houden.

De Volkskrant sprak met enkele kernfiguren in een zaak die ook voor Europa consequenties kan hebben. Pedro Camargo, destijds landbouwambtenaar in Brazilië, bracht de zaak aan het rollen, omdat landbouwsubsidies leiden tot overproductie, die vervolgens armoede veroorzaakt in ontwikkelingslanden. 
Door een verloting van vee en landbouwvoertuigen beschikten de Braziliaanse katoenboeren over geld voor een taaie juridische strijd. Na lang aandringen stapte de Braziliaanse regering naar de WTO in Genève. 
De argumenten waarmee die het pleit won, kwamen ironisch genoeg van Daniel Sumner, een Amerikaanse landbouweconoom, nu verguisd door de rijke boerenlobby in de Verenigde Staten. 
Hij becijferde dat de Amerikaanse katoenexport 40 procent lager zou zijn uitgevallen als de boeren geen subsidie hadden ontvangen. En dat de prijzen op de wereldmarkt meer dan 12 procent hoger zouden zijn geweest. 
Camargo: 'Katoenboeren zullen hier veel van gaan merken, en eerder dan ze denken. Een deel van de Amerikaanse subsidies moet over een jaar al zijn afgebouwd.'
De uitspraak van de WTO kan gevolgen hebben voor andere landbouwsubsidies in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en Japan. Een zaak tegen de Europese suikersubsidies, ook door Camargo aangekaart, wacht eveneens op een uitspraak.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list