LibDems winnen wegens Irak

Aris B. B.Aris at TWEEDEKAMER.NL
Mon Jul 19 18:31:27 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Hein, 

even een paar feiten op een rijtje:
1) Als je het boek van Dilip Hiro, een BBC-journalist en regio-specialist, "The Longest War" over de door Saddam gestarte eerste Golfoorlog leest, zul je zien dat in die ouderwetse loopgravenoorlog met massale aanvallen van beide kanten (waarbij de soennieten van de Baath-partij er wel voor zorgden dat andere Irakse minderheden, zoals Shi-ieten en Koerden, in de voorhoeden waren, net zoals Stalin in 1941-'45 de Mongolen, Tsjetsjenen en Oekraieners voorin zette; Saddam bewondert alles van Stalin) per jaar vele malen het dodental kostte dat in de Derde Golfoorlog van 2003 gevallen is, zelfs als je het kwartaal dat die oorlog feitelijk duurde naar een jaar extrapoleert.
2) Ook Saddams optreden tegen de Koerden vanaf 1968, waarvan de gifgas-aanval in 1988 maar één episode is, kostte per jaar meer doden. Ook het door Syrisch Baath-dictator Hafez Assad uitroeien van de stad Hama in 1984 kostte meer doden dan enig westers ingrijpen in de regio sinds de Kruistochten en Gallipoli. Lees hier het beroemde boek "Republic of Fear" maar over na, of het boek "from Beyrouth to Jerusalem" van NY Times-specialist Thomas Friedman. Friedman noemt de regels van het Arabische machtsspel dan ook de "Hama Rules".

2) voor de zoveelste keer:
2a) D66 HEEFT NOOIT POLITIEKE STEUN GEGEVEN AAN HET DOOR BUSH EN "BLIAR" UITROEPEN VAN DE DERDE GOLFOORLOG; we stemden tegen waar de PvdA-fractie met moeite vóór "politieke" steun stemden. Onze bezwaren tegen deze oorlog waren 100% identiek met die van de LibDems.
2b) Pas toen een nieuwe Resolutie van de Veiligheidsraad de pacificatie van naoorlogs Irak weer tot volkenrechtelijk geregelde affaire maakte, stemden D66 én PvdA vóór Nederlandse deelname aan een door de VN gelegitimeerde pacificatie-operatie. Daarbij speelde ook mee, dat de Nederlanders onder Brits gezag zouden opereren, en de Britten hebben het heel wat toleranter gespeeld tegenover de Iraqi's in hun zone dan die botte Texaanse boeren het in de rest van het land deden.
2c) Vanaf het moment dat Bush de "Vijandelijkheden" prematuur ten einde verklaarde, en er dus ruimte was voor onderzoek naar de gang van zaken, pleit D66 in de Kamer onophoudelijk voor openbaarmaking van de wisselwerking tussen "intelligence" en beleidsmakers. Het uitgebreide recente NRC-artikel was bv. één van de aanleidingen hiertoe. We hebben hier meerdere moties voor ingedioend en soortgelijke moties van PvdA en GL erover ondersteund.
  Dit loopt volstrekt parallel met het LibDems-pleidooi sinds zomer 2003 voor één grote, alomvattende enquete naar de aanloop tot de oorlog. Maar Blair noch Balkenende gaan op deze linksliberale betogen in.

3) de LibDems hebben nog meer troeven waarmee ze in Leicester South en Birmingham zo goed gescoord hebben. 
3a) Hun "community politics" aan de basis politieke actie voeren-strategie; mijn analyse van die aanpak heeft maandenlang op de Ongehoord-website gestaan. Deze strategie werd in de jaren'60 in een ander Birminghams kiesdistrict ontwikkeld...
3b) Ze hadden in Leicester een allochtone Sikh als kandidaat, wat bij de Indiase en Pakistaanse moslims daar goed gevallen is. Daarnaast bersturen ze sinds vorig jaar de stad, gemeente Leicester, en de man die tot dan toe Labour-burgemeester was, was óók tegen de oorlog en herinnerde daar als Labour-kandidaat bij deze verkiezingen keer op keer aan. Dat leidde tot amusante verlegenheid op de dagen dat Labour-ministers als Jack Straw hem bij zijn campagne kwamen steunen, want de pers vroeg hun steeds wat ze van dat punt vonden...

Bernard Aris


-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: owner-d66 at NIC.SURFNET.NL [mailto:owner-d66 at NIC.SURFNET.NL] Namens Hein WvM
Verzonden: zondag 18 juli 2004 15:42
Aan: Bart Meerdink
CC: Discussielijst over D66
Onderwerp: Re: LibDems winnen wegens Irak

REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Inderdaad, Bart. Deze hele duivelse oorlog heeft inmiddels zoveel doden, gewonden en ontwortelden veroorzaakt, los nog van de materiéle en culturele schade, dat Saddam erbij een watje lijkt. Saddam had nooit in één jaar tijd zoveel ellende kunnen veroorzaken. Dit heet de Duivel met Beëlezebub uitdrijven, oftwel: het middel is erger dan de kwaal.
En inderdaad, je mag best nuanceren. De nuance is vaak erg goed, zij voorkomt makkelijke oordelen en populisme. Maar in zaken van leven en dood, van oorlog en vrede, van misdaad en integriteit moet soms wèl een helder, ondubbelzinnig standpunt worden ingenomen. De kiezer wil óók weten waar hij aan toe is.
D66 faalt echt als het gaat om een heldere koers. Maar goed, in ieder geval hebben de Thoms, LaurensJannen, Medies, Alexanders en Borissen (c.s.) leuke bestuursposten eraan overgehouden. Da's ook wat waard.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********


Disclaimer (http://www.tweedekamer.nl/applicaties/disclaimer_e_mail/index.jsp)
Indien u de link niet kunt openen, neemt u dan contact op met telefoonnummer 070-3182211. Meer informatie vindt u op de website www.tweedekamer.nl
If you are unable to access the link, please dial + 31 70 3182211. Additional information is available on the website www.tweedekamer.nl and www.houseofrepresentatives.nl

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********


More information about the D66 mailing list