Riool en waterzuivering betalen via het verbruikte water.

Ger gmw.arts at HOME.NL
Sat Feb 14 09:23:58 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Al weer wat jaartjes geleden  hebben we die discussie al eens gevoerd in de gemeenteraad waar ik destijds in zat.
Ook hebben we toen met de fractie wat deskundigen geraadpleegd die ons er van overtuigde dat dit pure onzin is, en het is nog erg logisch ook.
Des te meer drinkwater mensen verspillen en dus schoon door de riool spoelen des te schoner blijven de riolen. Die spoelen eenvoudigweg beter schoon. Bij te weinig watergebruik hoopt het juist op in het riool en zullen die vaker gereinigd dienen te worden.
Door veel schoon water, wat de mensen tenslotte ook betalen, door de riool te spoelen helpen ze juist mee het riool te onderhouden.

Door veel schoon water te verspillen is de concentratie vervuiling van het rioolwater wat aankomt bij de waterzuivering lager wat de benodigde zuivering juist omlaag brengt.
De afvalstoffen die mensen produceren worden niet minder door minder water te gebruiken.
Je kan bijvoorbeeld de spoelbak van je toilet die normaal 10 liter erdoor spoelt terugbrengen naar ik zeg maar even 7 liter. Daar wordt de hoeveelheid poep die je doorspoeld niet minder om toch? Gevolg is wel dat het langzamer door het riool spoelt en ophoopt. Die moet dan vaker gereinigd worden door de gemeente en kosten daarvan gaan we weer verhalen in de rioolheffing of zoals nu de plannen zijn op de waterkosten. 
Nog een gevolg is dat de concentratie vervuiling per liter rioolwater hoger wordt en er dus een langere zuiveringstijd benodigd is. Duurder dus en dus moeten de te verhalen zuiveringskosten weer omhoog.

Het werkt dus eigenlijk precies andersom. Door juist veel (betaald) water te gebruiken helpen de consumenten ervan mee aan het lager houden van de kosten van onderhoud van het riool en de kosten van de zuivering, en betalen er ook nog voor.
Het voorstel wat er nu dus ligt is onzin en veroorzaakt dus dat degene die het meest bijdraagt aan het onderhoud en de zuivering er nog meer voor moeten betalen.

Ger

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list