Fw: [BV-Mail D66] Bestuursrechter: Zwols Referendum over Stadion ??? - uitspraak uiterlijk 17/3/2004

Marcèl van Dalen m.dalen10 at CHELLO.NL
Thu Feb 5 15:30:03 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl


----- Original Message ----- 
From: Marcèl van Dalen 
To: Martin Jongkoen ; "Undisclosed-Recipient:;"@smtp6.wanadoo.nl 
Sent: Thursday, February 05, 2004 3:28 PM
Subject: Re: [BV-Mail D66] Bestuursrechter: Zwols Referendum over Stadion ??? - uitspraak uiterlijk 17/3/2004


Wellicht dat er ook nog staatssteunelementen in 't geheel aanwezig zijn;
mocht dat het geval zijn, dan zou dat aangemeld kunnen worden bij het Coordinatiepunt Staatssteun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties;
mr. P. Reimer tel.0704266791.
Mogelijk behoeft nu daardoor een referendum nog niet eens gebruikt te worden.
Met vriendelijke groet,
Marcèl van Dalen,
fractievoorzitter D66 gemeenteraad Ede 

  ----- Original Message ----- 
  From: Martin Jongkoen 
  To: "Undisclosed-Recipient:;"@smtp6.wanadoo.nl 
  Sent: Thursday, February 05, 2004 3:13 PM
  Subject: [BV-Mail D66] Bestuursrechter: Zwols Referendum over Stadion ??? - uitspraak uiterlijk 17/3/2004


  FC Zwolle vreest afhaken sponsors 

  5 FEBRUARI 2004 - ZWOLLE- FC Zwolle en de gemeente Zwolle maken zich vooral druk om de eventuele vertraging die de plannen door een referendum zou oplopen. Zo‘n vertraging zou leiden tot het afhaken van sponsors en mogelijk tot het in gevaar brengen van de toekomst van FC Zwolle. 

  Volgens de vertegenwoordigers van referendumzwolle.nu gaat het daar allemaal niet om - die club wil de mening van het volk peilen.

  ‘Het gaat niet alleen om de 83 mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen het afwijzen van het referendum, maar om 85.000 kiesgerechtigde Zwollenaren. Je mag als burger wel de gemeenteraad kiezen, maar daarna ben je vier jaar monddood. We zijn nu gedwongen naar de rechter te stappen‘, liet Nico Stoel weten.

  Stoel zei het nog eens klip en klaar: ‘Wij zijn niet tegen een nieuw stadion voor FC Zwolle, maar wel tegen de uitgave van zoveel gemeenschapsgeld. Als ons verzoek om een referendum wordt afgewezen, kan die hele wetgeving daarover in de papiervernietiger.‘

  Er kleeft ook iets opvallends aan de Zwolse referendumwetgeving: als de gemeenteraad dringende redenen ziet, hoeft er geen referendum gehouden worden. Met dat artikel in de hand zou je elk verzoek om een referendum kunnen afwijzen, zolang je maar stelt dringende redenen te zien.

  Volgens de vertegenwoordiger van de stadionsontwikkeling-bv vallen of staan alle plannen bij de start van de bouw eind van dit jaar. Hij voorzag dat bij het toestaan van een referendum de plannen een jaar opgeschoven moeten worden. En dat zou weer ‘zeer nadelig‘ en ‘zeer schadelijk‘ zijn in de contractbesprekingen met de huurders.

  Als voorbeeld haalde hij de hotelplannen aan. De gesprekken met de exploitant daarvan zijn in een vergevorderd stadium en binnen twee weken zou er een handtekening gezet kunnen worden. Maar als er toch nog een referendum komt, zou de exploitant zijn plannen heroverwegen. De vertegenwoordiger van FC Zwolle voegde toe dat zijn club een groot financieel belang heeft. ‘De maximale commerciële middelen zijn nodig voor voetbal op hoog niveau.‘

  Volgens de vertegenwoordiger van FCZwolle zou zelfs de voetballicentie van de club in gevaar komen als de plannen toch weer op de helling gaat..

  Welk argumenten het zwaarst tellen, laat de bestuursrechter over zes weken - of eerder indien mogelijk - weten.


  Fel verzet Be Quick en FC Zwolle 
  van een onzer verslaggevers 

  5 FEBRUARI 2004 - ZWOLLE - Onhygiënische toestanden bij Be Quick ‘28, enorme vertraging van het stadionplan, bedreigde continuïteit van FC Zwolle en afhakende sponsors. Het zijn volgens betrokkenen allemaal argumenten om zo snel mogelijk met de bouw van een nieuw voetbalstadion in Zwolle te beginnen. 

  Gelegenheidsargumenten, zeggen ze bij Referendumzwolle.nu.

  Via de rechter probeert de organisatie alsnog een referendum af te dwingen. In november probeerde de groepering de rechter ook al mee te krijgen, maar die zag destijds geen dwingende reden om mee te gaan. Daarmee was Referendumzwolle.nu aangewezen op de nu ingestelde beroepsprocedure, overigens bij dezelfde rechter.

  De groepering wil dat de Zwollenaar zich kan laten horen over de noodzaak van een nieuw stadion en vroeg daarom om een referendum.

  De gemeenteraad van Zwolle wees dat verzoek af en daarom stonden referendumzwolle.nu en gemeente gisteren voor de bestuursrechter.

  ARGUMENTATIE

  Ook vertegenwoordigers van FC Zwolle, Be Quick ‘28 - dat achter het stadion een nieuwe accommodatie krijgt - en de stadionontwikkelings-bv mochten zich laten horen.

  De gemeente en de voetbalclubs willen dat er zo snel mogelijk wordt gebouwd. Be Quick ‘28 zit al zeven jaar op een nieuwe accommodatie te wachten.

  Nieuw was de argumentatie die daarvoor van de zijde van de hoofdklasser wordt gebruikt.

  SCHRIJNEND

  Volgens bestuurder Bert Venema van Be Quick doen zich bij zijn club elk weekeinde schrijnende toestanden voor. De 45 jaar oude kleedkamers zouden zo oud en onhygiënisch zijn dat sporters eigenlijk gevaar lopen. Veel jeugd zou daarom thuis douchen.

  Echt naar buiten met deze problematiek is de club nooit getreden, maar wel zou er een dik dossier bestaan met daarin zes jaar correspondentie met de gemeente.





**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list