Herijking publieke omroep

Marc Enschede m.enschede at BOPPELANS.ORG
Fri Aug 20 10:12:52 CEST 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Nu de Tros commerciëel gaat, wordt het tijd dat we het beleid ten aanzien van het publieke bestel eens herijken. De grootste vraag daarbij is, is een dergelijke publieke functie nog wel noodzakelijk. Ik ben van mening van niet.

 

De publieke omroepbestel is lange tijd geleden opgezet als publieke functie met als doel diverse stromingen in ons land hun boodschap te laten verkondigen middels een centraal gefinancierde infrastructuur. Opzet: vooral pluriform.

Inmiddels is deze ontwikkeling ruimschoots ingehaald door de komst van de commerciële zenders. Het blijkt dus inmiddels mogelijk omroep te bedrijven zonder de centraal gefinancierde infrastructuur. En daar zal het niet bij blijven; Internet, ADSL en digitalisering van kabel en etherfrequenties zullen het uitzenden van programma's alleen nog maar goedkoper maken. En daarmee vervalt langzaam de reden om een centraal gefinancierde infrastructuur in stand te houden.

Dan is er nog de pluriformiteit: ook minderheidsgroepen hebben recht op hun entertainment of mogen hun boodschap laten horen. En deze groepen komen in de commerciële hoek te weinig voeten aan de grond. Daarom moet de overheid op een of andere wijze deze groepen steunen. Dit argument staat nog altijd fier overeind.

Toch is het een overkill om voor dit laatste argument een compleet publiek bestel overeind te houden met omroepverenigingen die enerzijds de pluriformiteit moeten handhaven en anderzijds de concurrentie met de commerciële stations moeten aangaan. Door allerhande kleine en grote randvoorwaarden die de politiek stelt aan de publieke omroepen wordt dit door die laatsten ervaren als vechten met de handen op de rug.

 

Toch kan het ook anders: pluriformiteit handhaven zonder het in stand houden van een complete infrastructuur van publieke omroepen. Om dit te doen moet de overheid zich allereerst terug trekken uit alle sectoren en doelgroepen die zichzelf kunnen bedruipen; productiebedrijven, grootschalig amusement, etc. Daarnaast moet geldt gereserveerd worden voor het subsidiëren van producties voor minderheden. De uitvoeren daarvan moet echter liggen bij commerciële partijen. Voorbeeld: een aantal commerciële stations kunnen een voorstel maken om een voorstelling van Concertgebouworkest op een bepaald tijdstip uit te zenden; de subsidie kan gebruikt worden om het tekort op de projectbegroting weg te halen en het programma in commerciële termen aantrekkelijk te maken.

 

Het is daarom tijd om de oude wereld los te durven laten en de publieke omroeptaak te herijken. Geef de publieke omroepen 5 jaar om te transformeren naar commerciële stations en ontwikkel een strategie voor het financieren van producties om de pluriformiteit te garanderen.

 

Marc Enschede


**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list