D66 Ede

Marcel van Dalen dalm at EDE.NL
Mon Sep 8 16:20:20 CEST 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste lijsters, 
Dan maar een paar voorbeelden van de besloten bestuurscultuur in de gemeente Ede.

bouw van een parkeergarage; wordt mede betaald door de gemeente; echter de inwoners en de gemeentetraad mogen het bedrag (waarschijnlijk tegen de 6 miljoen euro) niet weten; de raad is in juli 2003 juichend akkoord gegaan; de raad wil het begrip "Europese aanbesteding" nooit meer horen van D66; laat staan het begrip "staatssteun".

bouw van een voorzieningencluster tussen twee wijken: totale kosten 140 miljoen euro; de gemeente gaat circa 10 a 15 miljoen euro bijbetalen (denk aan Europese aanbesteding bv); de raad zal wederom in september 2003 juichend akkoord gaan zonder te (willen) weten hoeveel gemeenschapsgeld er wordt besteed;

de schriftelijke raadsvragen van D66 over de Regionale Inlichtingen Dienst: natuurlijk zijn de vragen niet beantwoord binnen de termijnen die daarvoor staan;; maandag 8 september is er een raadscommissievergadering; de burgemeester zal ik er op aanspreken; en hem informeren dat de burgemeester van Zaanstad antwoorden heeft gegeven op dezelfde vragen van D66;
wellicht kan hij de antwoorden overschrijven;

het aanbieden van de financiele kwartaaltapportage aan de gemeenteraad; het  college heeft besloten de rapportage aan te bieden aan de agendacommissie en die commissie zal gaan bepalen of de raad de rapportage mag inzien; althans dat stond afgelopen donderdag op de gemeentelijke website; na een schriftelijke e-mailreactie van mij aan het college diezelfde ochtend, verdween het bericht van de site, om om 19.30 uur weer te verschijnen. De volgende dag was keurig de rapportage per post aan de raad verstuurd; administratief cabaret! Ik denk dat er even buitengewoon had gewerkt is op het gemeentehuis!

En verder, ach, de collegepartijen hebben structureel overleg met elkaar en het college; het beste is dat D66 Ede gewoon afwacht en stil zit. Maar dat is ironisch bedoeld.
Bovenstaande voorbeelden zijn kenmerkend voor die besloten bestuurscultuur.   
Over openheid en transparantie gesproken.
Met vriendelijke groet,
Marcèl van Dalen,
fractievoorzitter D66 gemeenteraad Ede


**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list