[Hoe werkt dat]

Ger gmw.arts at HOME.NL
Thu Oct 9 06:41:53 CEST 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl


Het punt hier is dat de vakbonden politieke stakingen aan het uitvoeren zijn.
Die niets te maken hebben met hun arbeidsvoorwaarden (anders dan begin jaren
80, bijvoorbeeld), maar puur met hun protest tegen het regeringsbeleid, dat
door een meerderheid van de Kamer op hoofdlijnen wordt ondersteund.

Dit is wel een erg makkelijke argumentatie. Het regeringsbeleid wordt altijd door een meerderheid in de tweede kamer ondersteund. Voor het geval je het nog niet wist meneer Bakker, dat heet de coalitie. Zeker is dat zo met een coalitie die heel hard roept dualistisch te willen zijn maar klakkeloss achter het hoofdlijnenaccoord aanloopt waarvan ze nu pas de gevolgen gaan zien. Zie de bezuinigingen op de subsidies.

Protesteren mag natuurlijk altijd, maar het stakingsmiddel, waarmee je normaal
gesproken beoogt om een werkgever te treffen, is hier volstrekt misplaatst.
Bedrijven (de NS, andere openbaar vervoersbedrijven, en wie weet wat er nog
komt) worden de dupe, en burgers (reizigers, klanten) al evenzeer. Omdat de
FNV zich meer als een politieke partij opstelt dan als een vakbond. Vandaar
dat ik vind dat men dan vooral op een vrije zaterdag naar het Malieveld moet,
maar niet moet gaan staken om daarmee mensen te treffen die part noch deel
hebben aan het probleem.

Normaal gesproken zou ik het geheel met deze stelling eens zijn en ze naar het Malieveld sturen. Maar indien degene waar tegen geprotesteerd wordt geruime tijd vantevoren reeds roept, we komen wel even zwaaien, deze protesten niet serieus te nemen dwing je de vakbonden naar andere middelen te zoeken. Ook de vakbonden willen graag seieus genomen worden. Je mag dan zeggen dat de vakbonden zich opstellen als een politieke partij maar dat is dus een non-argument. De vakbond doet precies wat ze moet doen, namelijk opkomen voor de belangen van hun leden. 
De politiek heeft er toch ook geen problemen mee als de vakbonden deelnemen aan het centraal overleg om de lonen te matigen. Dat is dan ook een vorm van politiek bedrijven. 


Men geeft ook openlijk toe dat het een mooie manier is om het leeglopend
ledenbestand (desinteresse, werkloosheid, andere opvattingen dan de bond) weer
wat op te vijzelen.

Ja natuurlijk zal men van de gelegenheid gebruik maken om wat te doen aan het ledenbestand, of zou D66 niet graag hun sterk teruglopende ledenbestand wat opgevijzeld zien? Je vergeet even dat hen die gelegenheid wordt geboden door de regering.

Voor het najaarsoverleg is het ook al niet nodig, want iedereen weet inmiddels
wat daar uit gaat komen (en wat dat betreft hoeft de regering dus niet meer te
'luisteren'). En dat de lonen gematigd gaan worden staat als een paal boven
water, of het nu rustig gaat (via de polder) of the hard way - met stakingen
en onrust en nóg meer werkloosheid. Maar men heeft het politieke vacuüm van
de afgelopen jaren misbruikt om de lonen te laten doorstijgen terwijl de
economie achteruitliep. Dit jaar nog 4,3 procent erbij, terwijl de economie
momenteel met 1,2 procent krimpt. De concurrentiepositie verkwanseld, en de
werkloosheid scherp omhoog. 

Natuurlijk worden de lonen gematigd, maar niet omdat de regering dat wil. De vakbonden zijn al geruime tijd geleden met voorstellen daaromtrent gekomen. iedereen weet dat het om heel andere dingen gaat waarom de vakbonden hier tegen te hoop lopen. Namelijk de complete afbraak van ons sociale stelsel waar tientallen jaren voor geknokt is en waar tot voor kort D66 ook nog achter stond.
Het politieke vacuum van de afgelopen jaren is iets wat je niet op het bordje van anderen dan de politiek mag leggen. De politiek bleek niet in staat op een normale wijze te funcioneren. De vakbonden deden ook in die tijd gewoon waarvoor ze zijn, als vakbond de belangen van de werkende mensen behartigen. Ze bemoeide zich niet met de politiek en nu krijgen ze van jou het verwijt dat ze dat nu wel doen. Ze mogen zich dus alleen politiek profileren om momenten dat het de politiek (lees Bert Bakker) uitkomt.
Je argument van de stijging van 4,3% dit jaar en de krimping van de economie met 1,2% is ook erg laf. Ook de politiek en zeker D66 wist vorig jaar niet dat die inkrimping zou plaatsvinden. Jullie waren met z'n allen bezig met de poppetjes op het pluche te krijgen ipv je politieke werk te doen. En de gevolgen ervan wil je nu op het bord van een ander neerleggen. Een vingertje opheffen naar de vakbonden terwijl je zelf je werk niet hebt gedaan waarvoor je bent ingehuurd.
En toen jullie via het zogenaamde gehate achterkamertjes politieke gekonkel weer aan het werk konden kwam D66 met dé oplossing voor alle problemen, de gekozen burgermeester. Veel meer wisten jullie niet in te brengen want alles was al vastgelegd door ene Zalm. En die prijs was en is D66 bereid te betalen. Kunnen we straks ook fijn populaire nitswitsjes gaan kiezen zoals nu in Californie.
Natuurlijk komt het de politiek op dit moment niet goed uit dat de vakbeweging zich gaat herprofileren. Maar begrijp wel dat het de politiek zelf is die dat doet door het a-sociale beleid wat men voorstaat. De vakbonden zullen jullie er straks dankbaar voor zijn dat je de mensen weer bewust maakt van het feit dat ze samen sterk zijn en elkaar nodig zullen hebben in een strijd tegen regering die alleen maar cijfertjes voor de ogen hebben in plaats van mensen. De enige mensen waar jullie rekening mee houden zitten op het pluche of moeten er gekozen kunnen worden, tegen elke prijs.


Kortom: de enige reden voor de acties is politieke profilering, ledenwinst, en
straks net doen of men wat 'verdiend' heeft voor de vergrijsde, volledig in de
collectieve sector geconcentreerde achterban.

Hier kan er ook een tegenover gezet worden:
De enige reden dat D66 in deze regering zit is om na 40 jaar eindelijk de gekozen burgermeester eens binnen te halen, de eigen mensen op het pluche tillen, en straks zeggen dat men ook nog wat verdiend heeft voor de samenleving. Waarbij gemakshalve even wordt vergeten dat de samenleving uit mensen bestaat.
De vergrijsde achterban van D66 houdt straks vanzelf op te bestaan, net als D66 zelf.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list