Regeren dat gaat van schuurpapier

Michiel Scheffer D66 mrsch002 at PLANET.NL
Mon Feb 17 22:42:55 CET 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Lijsters,

Het kan voorbarig zijn maar de uitspraken van sommige coryfeeen (partijgenoten met standing maar zonder actuele verantwoordelijkheid) over een mogelijke deelname van D66 doen huiveren. Ze doen huiveren omdat ik de mechaniek van zulke uitspraken ken. Zachtjes, zachtjes worden in een redenering gebracht die regeren onvermijdelijk maakt. En dezelfde politiek van kleine stapjes stelt de deur open naar die mogelijkheid. 

Er zijn weinig goede en veel slechte redenen om mee te regeren en Boris Dittrich heeft twee keer in duidelijke termen de deur gesloten. Ook het opnoemen van een wensenlijstje (geen aflossing staatschuld in 25 jaar, impuls voor de kennissamenleving, koesteren van milieu en natuur, daadwerkelijke democratisering en staatsrechtelijke vernieuwing) zijn een manier om de deur dicht te doen. laat niemand zich blindstaren op een deur op een kier: een deur op een kier is vooral dicht en is er voor om de geluiden van buiten op te vangen. Meer niet. 

Boris Dittrich zou de geluiden uit het verleden moeten weerstaan en - ik twijfel daar niet over - heeft moeten inzien dat hij geen mandaat heeft om te onderhandelen over regeren. Zijn duidelijke uitspraken waren voor mijn afdeling reden om geen motie over regeringsdeelname te eisen. Mijn angst is dat regeringsdeelname op basis van verkeerde motieven genomen zou worden: het landsbelang roept. En onder het mom van landsbelang zou het pluche lonken. Wij moeten ons wel als eerste distantieren van de aantrekking van het pluche en zijn misschien als laatste "paarse" partij de laatste die aanspreekbaar zijn op het landsbelang. Wij hebben acht jaar het landsbelang gediend, hebben in 1999 gelijmd mede omwille van het landsbelang /oorlog in Kosovo. De kiezer heeft ons in 2003 geen mandaat gegeven om te regeren maar om een kritisch, radicaal en onafhankelijk geluid te zijn. Dat heeft Nederland weer nodig.

Ook is het de vraag of meeregeren ons helpt of ons helpt een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren van Nederland te leveren. Natuurlijk kan onze deelname aan de regering een hervorming van het zorgstelsel en van de WAO dichterbij brengen, maar dat is niet ons bestaansrecht. Het is maar de vraag of onze deelname kan bijdragen tot een realistischer begrotingsbeleid (beheersen ipv van afbouwen van de staatsschuld), het is maar de vraag of we de ruimte te krijgen voor een hervorming en impuls voor de kennissamenleving. wellicht weten we de gekozen burgemeester en het referendum in een regeringsakkoord te beitelen, maar of de eerste kamerfracties van CDA en VVD dat zullen slikken is de vraag. Meeregeren betekent voor ons keihard onderhandelen voor een lijvig regeerakkoord (tegen onze principes) waar we de andere partijen strict aan zullen houden en zelf ook met handen en voeten aan gebonden zijn. Daarnaast blijft de dreiging bestaan van gelegenheidscoalities met de LPF en een eigen koers van de eerste kamer (mag zijn eigen afweging maken).

De partij is er al helemaal niet mee geholpen. We zijn er niet klaar voor en meeregeren is de dood voor de discussie, de dood voor onze eigen vernieuwing en het vermogen de samenleving actueel te analyseren en radicaal in oplossingen te lanceren. Er zijn andere partijen eerder aan de beurt om verantwoordelijkheid te dragen. Als CDA er niet met PvdA uitkomt dan wende het zich tot de LPF. 

Ik hoop dat Boris Dittrich het kompas volgt dat hij zelf heeft gekozen. En dat de partij scherp blijft in het bewaken van dat kompas.

Michiel Scheffer

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list