GroenVrede: "Democratie verstoren is recht"

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Thu Sep 19 12:45:57 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste democraten,

Het wordt steeds erger. Ondanks dat de voorzitter van GroenVrede onmiddelijk werd afgezet toen ze ook meteen maar advocaat van democratie-killer Volkert werd, gaat GroenVrede steeds verder in het verstoren van de democratie, en claimt schaamteloos het nota bene strafbare schreeuwrecht in de volksvertegenwoordiging. Wordt inderdaad nog wat als iedereen met zijn 16 miljoenen als zichzelfgekozen volksvertegenwoordiger dat strafbare schreeuwrecht gaat claimen en uitvoeren. Volgende stap van GroenVrede wellicht het ongekozen meebesturen of eigenhandig uitvoeren van zelf gestemde wetten en maatregelen?

De neerwaarste spiraal uit de milieudefensieven e.a. van het recht van de sterkste, hardstschreeuwende, smerigst bedreigende, best met uitwerpselen werpende, scherpts schietende, best brand stichtende enzovoort blijft professioneel doordraaien. Bedoelt Keer het Tij nou dat dat tij zo snel mogelijk gekeerd moet worden, of dat de democratie inderdaad maar afgeschaft moet worden als ze hun zin niet krijgen?
Michiel Scheffer had toch gelijk: de democratie en rechtsstaat staan ernstig onder druk. Of het gevaar nu van groen-links of moslim-rechts komt, autochtone burgers of politici of mondige moslimvrouwen bedreigt, we moeten zoals Michiel voorstelde als democraten heel erg waakzaam zijn en blijven. Ook al verschillen we misschien nog steeds van mening wie we wel en niet uitnodigen als ere-lid van de Vrienden van de Democratische Rechtsstaat.

Fritz van Rikxoort

Trouw vandaag:
Een medewerker van Greenpeace is gisteren tijdens het debat over miljoenennota en troonrede de vergaderzaal van de Tweede Kamer binnengedrongen. De milieuorganisatie meent dat het haar 'democratisch recht' is een kamerdebat te verstoren om 'haar stem te kunnen laten horen'. Een woordvoerster van Greenpeace zei dat na afloop.



Kamerbodes kregen de man te pakken toen hij op het punt stond zich vast te ketenen aan het spreekgestoelte. Greenpeace wilde vanaf het katheder protesteren tegen bezuinigingen op milieusubsidies. Kamervoorzitter Weisglas zei naar aanleiding van het incident dat hij van het parlementsgebouw desnoods 'een vesting' maakt als dat omwille van de veiligheid geboden is.

De bodes droegen de demonstrant over aan de politie. Weisglas heeft aangifte gedaan op grond van het wetsartikel dat het verstoren van vergaderingen strafbaar stelt. De demonstrant was dezelfde man die bij de installatie van het kabinet tot het terrein van Huis ten Bosch werd toegelaten door zich uit te geven als minister van milieu.

Het incident gebeurde op het moment dat SP-fractieleider Marijnissen zijn betoog afsloot en plaatsmaakte voor VVD-collega Zalm. Het is onduidelijk hoe de actievoerder ondanks de bewaking van de Tweede Kamer tot de vergaderzaal is doorgedrongen. Weisglas zei wel dat hij 'hoogstwaarschijnlijk' het detectiepoort je heeft gepasseerd dat controleert op gevaarlijke voorwerpen.

Weisglas zei dat hij 'de smoor' in heeft dat het incident kon plaatsvinden. De Tweede Kamer debatteert volgende week over extra beveiligingsmaatregelen, mede naar aanleiding van klachten die de LPF-fractie deze zomer over onvoldoende bewaking uitte. ,,Blijkbaar moet er eerst iets ernstigs gebeuren voor de beveiliging serieus wordt genomen'', zei LPF-fractiesecretaris Eerdmans.

Weisglas zei dat het presidium van de Kamer zich al eerder beraadde op een zwaardere beveiliging. Ook het 'algemene veiligheidsklimaat' is daartoe aanleiding. De kamerleiding denkt aan de plaatsing van tourniquets en detectiepoortjes bij alle ingangen. Ook zal iedereen die werkt in het kamergebouw voortaan zichtbaar een pasje moeten dragen.

De kamervoorzitter verlaat zich voor andere beveiligingsmaatregelen op adviezen van bewakingsdeskundigen. Op de vraag of een parlementsgebouw een 'open huis' moet zijn of een 'vesting', zei hij dat hij voor het laatste kiest als de deskundigen hem daartoe adviseren. De architect van de Tweede Kamer, Pi de Bruyn, ging in zijn ontwerp eind jaren tachtig nog uit van een gebouw zonder bewaking, met een centrale hal die voor iedereen vrij toegankelijk zou zijn.

Lezersreactie:

Helaas hebben de mensen van Greenpeace het Nederlands staatsbestel niet helemaal begrepen. In Nederland gaat het zo dat men kan stemmen op iemand die jij wel goed vindt om jou mening te vertegenwoordigen. Het heet daarom ook de volksvertegenwoordiging daar in Den Haag. Als je dan vindt dat die mensen het niet goed doen, moet je helaas wachten tot maximaal 4 jaar voordat je weer kan stemmen. Het zou mooi zijn als iedereen dit "democratisch recht" zou gaan gebruiken. Dan stonden we daar met z"n 16 miljoenen te schreeuwen in Den Haag en ik denk dat dan een mening van een Greenpeace helemaal zou ondersneeuwen. We hebben het nu eenmaal zo afgesproken, het is niet anders. 

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list