Heeft D66 wel wat te winnen bij de komende verkiezingen: scenariodenken en de psychologie v/h volk

gvkooten gvkooten at PLANET.NL
Wed Oct 16 13:28:12 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Democraten,

Ex-Minister De Vries zette het publieke beeld neer van een brede progresssieve volkspartij. De andere progressieve partijen moesten maar eens ophouden met de nuanceverschilletjes te zoeken (met name D66). Samen komen we verder. Dit beeld heeft ons twee zetels gekost. Het is in de beleving van veel kiezers dus zo slecht nog niet. D66 is een partij van het inhoudelijke debat, het partijpolitieke spel komt mondjesmaat op gang én meestal alleen tijdens de verkiezingen. De top van onze partij heeft De Vries onvoldoende of niet publiekelijk van repliek gediend. Terwijl voor lijfsbehoud dit wel een wezenlijk element van het politieke spel is. Intern kunnen we dit wel goed!!

Wat zouden kiezers nu eigenlijk willen, gelet op de voorgaande verkiezingen en het regeringsdrama tot nu toe?
En hoe kan D66 zich binnen die context (tijdgeest) het beste manifesteren?

We staan nu op 5 zetels in de peilingen. Veel mensen die ik ken roepen dat onze politiek leider zo helder overkomt, maar dichten de partij geen enkele kans toe in de komende verkiezingen. Dit betekent dat de zwevende en strategische kiezers voor ons reeds nu afvallen. De ondergrens voor D66 ligt tussen de 5- 7 zetels. Inhoudelijk hebben we veel potentie, 20- 30 zetels.

Zalm heeft het spel enorm goed gespeeld (veel bezwaar maken om in de regering te gaan zitten, vervolgens veel VVD punten verankeren in het Regeerakkoord, wachten met ophef maken over het groeiende LPF-dossier tot de tijd rijp is en zelf in de tweede-kamerfractie plaatsnemen. Balkenende hanteert een consequent zakelijke, humoristische en serieuze aanpak. Daarnaast maakt hij handig gebruik (Fortuyn-effect) van de commerciële media. Balkenende is én licht populistisch én luchtigjes in ogenschijnlijke zware kwesties (dit komt omdat hij emotie en ratio enorm goed van elkaar scheidt) als vroom (hij meent wat hij zegt..geloofwaardigheid) ogend naar buiten toe.  Rosenmuller blijft vechten en wil nog steeds graag meeregeren (het is de vraag of hij niet kwetsbaar is op dit punt: want dan moet hij veel water in de wijn doen). De PvdA staat te trappelen om weer de gunst van de kiezer te vergaren (de grootste fout die zij kunnen maken is aantrappen tegen de huidige VVD en CDA). De PvdA staat nu reeds op winst en heeft nog niet eens een partijleider. De SP is één brok Marijnissen. Deze man begint langzamerhand een begrip te worden in deze samenleving. D66 laat duidelijk een eigen geluid horen, is in opbouw (partijorganisatie, vernieuwingsagenda) en dus kwetsbaar (komen deze verkiezingen niet te vroeg), maar mist door haar positie in de politiek arena body en uitstraling naar buiten toe. Daarnaast hebben we te maken met een partijleider die nu de effecten van de slopende campagne begint te ervaren. Thom heeft veel, heel veel (en soms te veel) alleen gedaan. Dat moet anders de komende verkiezingen. Samen, met veel elan en zonder angst voor de eigen positie of de positie van D66 gaan we overtuigend de campagne voeren. Ik pleit voor veel, heel veel D66-ambassadeurs in de media. De kleurrijkheid en vitaliteit van onze partij moet zichtbaar gemaakt worden.

We hebben circa 2 of 4 maanden (afh. van tijdstip nieuwe verkiezingen) de tijd de kiezer voor ons te winnen.

Scenariodenken: wat kan er gebeuren met D66

1) Strategie is: politiek moet weer over inhoud gaan!
D66 opent de aanval op inhoudelijke punten van het huidige regeerakkoord! Dit is de lijn voortzetten van de oppositieverklaring e.d. D66 presenteert zich als onafhankelijke, sociaal-liberale, trotse partij!
D66 neemt duidelijke inhoudelijke stellingname..ook in lastige onderwerpen (sociale dilemma's, vernieuwend, toekomstgericht, pittig) D66 leider blijft Thom de Graaf.
D66 organiseert overal in het land politieke café's e.d om met de kiezer in contact te komen (luisteren levert meer op dan proberen te overtuigen).

In dit geval weten we dat bezien vanuit de situatie van NU D66 bij een overtuigende campagne wellicht ligt zal groeien.
De kans is evenwel klein. De publieke opinie is nu: het moet maar eens afgelopen zijn, er moet nu geregeerd worden, het programma ligt vast, laten zij (VVD en CDA) het nu maar eens gaan uitvoeren. Overtuigen op inhoud is lastig: dit hebben we geleerd van de vorige campagne. Daarnaast heeft het veel tijd gekost voordat onze partijleider ging overtuigen (in mijn beleving vanaf 2 weken voor 6 mei). Nu is dat anders: Thom staat er. Maar krijgt hij nog wel een kans. Wellicht als hij zich presenteert als de nieuwe Minister-President en meer D66-ambassadeurs laat floreren.

Mijn tip: 5-7 zetels

2) Strategie als 1 met als wijziging een nieuwe partijleider, bijv. v/d Laan.
De frisse L v/d Laan presenteert de partij als het alternatief voor het conservatieve beleid van CDA/VVD. Nederland moet weer investeren in de zaken die echt belangrijk zijn. Gezamenlijk met andere D66-ambassadeurs gaat zij de mediacratie uitnutten. Iedereen mag deelnemen. Zij bouwt inhoudelijk voort op de uitgezette lijn van de huidige fractie. Daarnaast scherpt zij standpunten aan!

Dit effect kan groot zijn. Een aantrekkelijke vrouw die weet waar zij en D66 voor staan. Iemand die ook gewend is tussen de mensen te staan (zie haar rol in campagnes) en anderen ook gelijke kansen op profileren gunt. Zij overschaduwt met fris elan de hele PvdA-clan

Mijn tip: 10-25 zetels

3) Strategie van behoudzucht
D66 probeert een aantrekkelijke coalitiepartner te worden en prijst met name de VVD.
In dit scenario doen we dus afstand van onze onafhankelijkheid en onze ingezette lijn van oppositievoeren.
Het is mogelijk dat een aantal kiezers uit strategische overwegingen ons dan weer aantrekkelijk vinden. De kans is evenwel ook groot dat we daarmee de partij van binnenuit uitholen. Is D66 dan nog wel geloofwaardig voor de eigen kiezers?

Mijn tip: 9 zetels (met een dikke streep door de interne vernieuwingsagenda)


Ik twijfel tussen scenario 1 en 2.

Unico

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list