Politie is niet meer geloofwaardig in ogen burger

gvkooten gvkooten at PLANET.NL
Sun Oct 13 12:47:53 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste discussie-tijgers,

Deze week kon je in een documentaire op tv zien hoe de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse politie tot stand komen en wat de uitwerking daarvan is.

De Duitse politie is wettelijk verplicht elke aangifte te onderzoeken. Resultaat: elke case wordt serieus genomen, de politie is over de breedte getraind in opsporingsmethoden, discipline is groot, de burger heeft de indruk serieus genomen te worden, 50% van de zaken wordt opgelost.

De Nederlandse politie is verambtelijkt (bureaucratisme), zij werkt met het opportuniteitsbeginsel wat o.m. in het beheersinstrumentarium van de casescreen vertaald is (1.000.000 cases wordt per jaar uitgescreend, dwz niet behandeld, dit is 70% van het totaal), heel veel zaken worden niet meer serieus opgepakt, de burger voelt zich niet serieus genomen, de politie is onvoldoende met haar primaire taken bezig. Hoe is het moreel?

De politie in Nederland heeft hetzelfde probleem als D66. Het gaat om de discussie: op wie of wat moeten we ons richten. Alle kiezers of doelgroepen, alle zaken of specifieke kwesties. In beide gevallen is het ongeloofwaardig wanneer gekozen wordt voor optie 2. Zowel een politieke partij (primaire taak: bijdragen aan de inrichting van de samenleving door de overheid op een bepaalde manier in te richten e.d.) als de politie (handhaver van de wet) dienen zich te richten op alle kiezers en alle zaken. Het zijn de leden van D66 die zich moeten bekwamen in het toegankelijk zijn voor alle kiezers. Het is de politie die haar gezag terug kan winnen door zich te richten op alle zaken.

Met vriendelijke groet,

Unico van Kooten

Wellicht hebben wij in verhouding ook veel meer particuliere beveiliging dan in Duitsland (nog te onderzoeken).

Opvallend is:

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list