Het geheim van het Gooi!

Erik Boog e.boog at CABLE.A2000.NL
Thu Mar 7 22:31:23 CET 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

< Toe, vertel ons het geheim van het Gooi - hoe hebben jullie het
aangepakt om Fortuin een Nagel aan zijn doodskist te schroeven en er 2
zetels mee te winnen?<

Tja, waar het nu precies aan heeft gelegen is moeilijk te bepalen. Ik kan wel iets zeggen over onze manier van politiek bedrijven in Hilversum van de afgelopen 4 jaar en onze wijze van campagnevoeren. Ik zal proberen beknopt enkele zaken weer te geven.

  a.. Ten eerste heeft D66 Hilversum 4 jaar lang een permanente campagne gevoerd. Zowel in het college als in de oppositie (laatste 10 maanden). De fractie heeft buitengewoon veel aandacht gekregen in de lokale pers. Omdat we iets te melden hadden, maar ook omdat we bijna elke week zelf actief de pers benaderden (kant en klare persberichten). Daarmee kregen we veel aandacht in de media, maar hadden we ook vaak het initiatief in het politieke debat. Ook hebben we veel geïnvesteerd in contacten met wijkverenigingen, belangenorganisaties en samenwerking met andere politieke partijen (gezamenlijke strategieën zijn heel belangrijk, zeker in verkiezingstijd). 
  a.. Voor de verkiezingscampagne hebben we een duidelijke strategie bepaald. De campagne moest een puur lokale campagne worden. Nieuwe stemmen moesten worden weggehaald bij Leefbaar Hilversum (LH) en de PvdA. Daarnaast moesten we onze harde kern van D66-kiezers behouden. Onze activiteiten en onze inhoudelijke boodschap zijn daarop gericht geweest. Onder het motto 'Hét Alternatief' hebben we ons geprofileerd als een alternatief voor de collegepartijen LH en PvdA (CDA zat ook in het college, maar daar is niets weg te halen). We hebben op inhoud stevige strijd geleverd met de collegepartijen, vooral met Jan Nagel. Aangezien inhoud niet het sterkste punt is van Nagel kon D66 zich daarmee goed profileren. De 'Leefbaar partijen' zijn op inhoud te verslaan!
  a.. Onze campagne is allereerst gericht geweest op enkele thema's die sterk leven onder de Hilversumse bevolking: verkeersbeleid en natuurbehoud. Op beide terreinen heeft D66 duidelijke standpunten geformuleerd en de aanval gezocht met LH en de PvdA. Daarnaast hebben we hele eigen thema's neergezet als vrijwilligerswerk, kinderopvang, onderwijshuisvesting en bestuurlijke vernieuwing. Vooral voor onze harde D66-kern die ons inziens steeds meer uit vrouwen bestaat en steeds minder uit mannen. Daar moet je dan ook rekening mee houden in de campagne. 
  a.. Naast onze algemene campagnethema's hebben we doelgroepgerichte acties gehouden. Zo hebben we de jongeren vooral op het thema jongerenhuisvesting aan ons proberen te binden. Op basis van de vele reacties die we van jongeren hebben gekregen is dat volgens ons gelukt. Ook hebben we veel aandacht besteed aan cultuur en monumentenzorg. Beleidsterreinen waar D66 veel voor heeft gedaan en waar ook kiezers mee zijn te winnen.
  a.. De laatste twee weken hebben we naast de 'algemene (media)campagne' een stille doelgroepcampagne gevoerd. Dus gerichte brieven met een persoonlijke boodschap voor een bepaalde wijk, straat of doelgroep. In die brieven wordt ingegaan op één of twee actuele thema's voor die wijk of doelgroep met een duidelijk standpunt van D66 daarover. Ook hier hebben we de confrontatie gezocht met de collegepartijen en duidelijk de verschillen aangegeven tussen ons en voornamelijk LH en PvdA. Bedenk wel dat je geloofwaardig moet zijn in je boodschap. Als je nooit iets voor die buurt of doelgroep hebt gedaan, dan komt het ongeloofwaardig over om vlak voor de verkiezingen zo'n brief op de deurmat te laten ploffen. Investeren in je contacten en daar bij de verkiezingen gebruik van maken.
  a.. Voor het campagnemateriaal hebben we gekozen voor materiaal van hoge kwaliteit. We hebben als campagneteam veel tijd besteed aan de vormgeving en tekst van een full-color folder. Uiteindelijk hebben we in Hilversum 20.000 full-color folders verspreid (in de straten/wijken waar je veel D66-kiezers kan verwachten). Het slokte veel geld op van het campagnebudget, maar beter een paar dingen goed dan veel dingen slecht.
  a.. We hebben overwegend een actieve mediacampagne gevoerd (huis-aan-huis blad, regionale dagblad, kabelkrant, internet, lokale omroep), gecombineerd dus met de verspreiding van folders en gerichte brieven. We hebben geen activiteiten als discussiebijeenkomsten georganiseerd. Dit soort avonden levert relatief weinig op en het is vaak de vraag wat de pers erover schrijft. Publiciteit moet je zelf zoveel mogelijk sturen door consequent eigen, goede persberichten te sturen. Die tactiek hebben we succesvol van Jan Nagel overgenomen.
  a.. We hebben de laatste jaren als fractie, bestuur en campagneteam veel enthousiasme uitgestraald (omdat het ook heel goed in Hilversum ging). Dit is opgepikt door de lokale media en door de kiezers. Altijd blijven uitstralen dat het goed gaat, ook na de zoveelste slechte (landelijke) peiling. We hebben altijd in onze eigen krachten geloofd. En blijkbaar was dat terecht! Op naar 6 zetels in 2006. De campagne is alweer begonnen!
Met vriendelijke groet,

Erik Boog

www.d66hilversum.nl

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list