Kick Off's en Vernieuwing

Maarten Bessem maarten at BESSEMENPARTNERS.NL
Thu Jun 6 14:51:58 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

 
De veelvuldig gehanteerde term 'vernieuwing' lijkt nu een doel op zich te worden, als reactie op de verkiezingsuitslag. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat de Democraten in onvoldoende mate in hebben weten te spelen op hetgeen leeft in de samenleving. De veelgehoorde oplossing zou nu zijn dat partij zich nu reactief op moet stellen ten aanzien van de signalen die ons vanuit de samenleving bereiken. Daarbij komt dat alle verliezende partijen het nu hebben over een vergaande interne vernieuwing. Het lijkt politiek goed verdedigbaar: wat ging er fout,gevolgd door een, breed gedragen, onderzoek plus aanbevelingen, liefst wat tijd erover heen en uiteindelijk behoorlijk irrelevant daar de ontwikkelingen ons alweer ingehaald hebben. 

Alvorens onze pijlen te richten op de grote vernieuwing is het wellicht gerechtvaardigd om de vraag te stellen of het verlies van de D66 wel zoveel te maken heeft met de wijze waarop de profilering in de aanloop naar de verkiezingen heeft plaatsgevonden. Veel meer heil zou gevonden in een beoordeling van de tactische koers zoals die gevaren is. Daar heeft de partij wellicht de grootste steken laten liggen.

Op inhoudelijk punten spreekt onze partij echt veel meer mensen aan dan er nu op ons gestemd hebben; de geleverde bewindlieden zijn zonder uitzondering allen van uitstekende kwaliteit geweest, niemand in mijn omgeving (helaas weinig D66 stemmers) oordeelt negatief over de wijze waarop de partij politiek bedrijft; geen hokjes, altijd op de inhoud en progressief. Die elementen wijzen mijn inziens automatisch op doorgaande vernieuwing, dat staat gedrukt in de politieke visie.

Waar we slecht scoren is dan wellicht toch dat tactische en daar kunnen we nu achteraf nog eens goed naar kijken en lering uit trekken. Waren we er zo van overtuigd dat een tweede paarse kabinet genoeg kon bijdragen aan het verwezenlijken van onze doelstellingen, dat het de prijs waard is geweest? Hebben we inhoudelijk genoeg gescoord om van een ideologische winst te mogen spreken? Als het antwoord daar negatief op is, dan hebben we het daar niet goed gedaan. Dan hebben we het vertrouwen van onze kiezers daar beschaamd.

Heeft de kiezer ons daar niet voor gestraft? Als het antwoord daarop positief is dan zou de partij publiekelijk correctief naar moeten handelen. Daarbij zou dat consequenties moeten hebben voor hen die aan de basis hebben gestaan van de tactische afweging die toen gemaakt is en die nu nog op het hoogste niveau binnen de D66 actief zijn.

Maarten Bessem

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list