D66-jongeren verslikken zich in schoolstrijd.

Hein van Meeteren heinwvm at CHELLO.NL
Sun Apr 28 11:59:28 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

At 03:27 28-04-2002 +0200, Henk van Lingen wrote:


>Wanneer de Jonge Democraten, die zich een vrijzinnig-democratische club
>noemen, zich verdiept hadden in de geschiedenis van deze politieke
>stroming, hadden ze kunnen leren dat de voorganger van D66, de
>Vrijzinnig Democratische Bond van Marchant naast successen zoals de
>vrouwenemancipatie zich ook heeft ingezet voor artikel 23.

Sterker nog, zonder de vrijzinnig democraten was art. 23 nooit ontstaan. Het idee de burger vrihjeid van richting en inrichting te geven in het onderwijs, en vanuit het rijk slechts op neutrale normen te controleren, is een vrijznnig basisidee.

De JD ligt me na aan het hart, maar ik begrijp dit ook niet. De geschiedenis van art. 23 wordt de laatste tijd herschreven, lees vervormd. Het artikel wordt geportretteerd als resultaat van een koehandel: algemeen kiesrecht (liberalen, socialisten) tegen vrijheid van onderwijs (religieuzen). Maar zo was het niet. Er zijn twee onafhankelijke staatscommissies aan het werk geweest die na intens beraad en afwegen een pacificatie voorstel hebben gedaan (Lees Prof. Oud: Honderd jaren). Het laatste voorstel, uit 1916, is in 1917 gerealiseerd. Het belangrijkste argument van de "bijzonderen" was: jullie hebben ons nu van staatswege een leerplichtwet opgedrongen (1902), nu moeten jullie ook van staatswege bekostigen. Je kan ons niet dwingen kinderen naar school te sturen en tegelijk weghouden van staatssteun. Dat was geen onredelijk argument.

Ons systeem van vrijheid van onderwijs is in principe goed, werkbaar en rechtvaardig. In de praktijk onstaan intergratieproblemen. We moeten die voortvarend en doelgericht oplossen. Wij D66-ers kunnen daarin een leidende rol spelen. Maar het afschaffen van het bijzonder onderwijs omdat op bepaalde plaatsen integratie problemen ontstaan is als het met tankgeschut vernietigen van een dorp omdat in dat dorp vier verdachte mannen wonen...

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list