IGC

Erol Hofmans erol.hofmans at EUROPE.COM
Fri Sep 29 16:49:10 CEST 2000


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

De discussie over de institutionele wijzigingen in de Europese Unie, vooral in voorbereiding op de uitbreiding met nieuwe lidstaten, zou zich moeten richten op de onbalans die er momenteel bestaat tussen de verschillende instellingen: supranationaal versus intergouvernementeel, en het gebrek aan invloed van de regionale en lokale overheden.

Zoals de Deense bevolking zojuist heeft laten zien, bestaat er nog steeds een groot tekort aan steun van de Europese burger voor het integratieproces. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan zichtbaarheid van de Europese Unie in de samenlevingen van de lidstaten. Dat ligt niet aan de ingewikkeldheid van de procedures van de instellingen, maar aan de manier van voorlichting. 

De instellingen van de EU dienen beter op elkaar afgestemd te worden. Momenteel is de Raad van de EU intergouvernementeel (zij vertegenwoordigt de lidstaten), alsook het Europees Parlement (zij vertegenwoordigt de Europese kiezer via een nationale lijst, maar in Europese fracties). De supranationale instellingen zijn de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie. Het Comité van de Regio’s is nu een adviserend orgaan voor de Raad en de Commissie, waarin de leden op individuele grondslag bij politieke fracties zijn aangesloten.

De Raad van de EU moet hoognodig worden geherstructureerd. Als je enkele jaren vooruitkijkt, zie je dat het huidige systeem van een halfjaarlijks roulerend voorzitterschap niet meer zal werken in de nabije toekomst. Met 25 of meer lidstaten is er een meer permanent voorzitterschap nodig. Dit kan worden gedragen door de Europese Commissie, en in het geval van de werkgroepen voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) door het Raadssecretariaat (aangezien de Secretaris Generaal van de Raad ook de Hoge Vertegenwoordiger voor het GBVB is). 
Om het Comité van de Regio’s meer invloed te geven en zodoende Europa dichter bij de burger te kunnen brengen (zodat de burger ook meer begrip krijgt voor Europa) kan gedacht worden aan een vertegenwoordiger van het Comité in alle werkgroepen van de Raad, al of niet met stemrecht.

De belangrijkste aanpassing die het Europees Parlement dient te ondergaan is mijns inziens de vertegenwoordiging van de afgevaardigden via Europese lijsten, het centrale idee van de Europese Partij.  Dit geeft kandidaten de kans om over de grens campagne te voeren en op een Europees niveau de discussie aan te gaan tijdens de campagne. Dit lost ook meteen een ander probleem op: het Parlement wordt supranationaal, en dus beter afgestemd op de andere instellingen. De zetelverdeling op nationale basis blijft echter bestaan.

Ik denk dat dit voldoende stof voor discussie is, en wilde het vandaag hier graag bij laten.

Met vriendelijke groet,
Erol Hofmans.

www.iyoco.org/erol.htm

______________________________________________
FREE Personalized Email at Mail.com
Sign up at http://www.mail.com/?sr=signup

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list