chido

Houbraken en Van Aalst-Houbraken quissama at WXS.NL
Mon Mar 20 13:39:07 CET 2000


Tjerk, lijsters,

Excuses voor de automatische meldingen van mijn afwezigheid op de lijst. Ik had mijn mailprogramma ingesteld op niet-reageren op mail via de lijst; tegen Ramon Barends' auto-reply naar de lijst kan ik echter niet op.

Geen vakantie, maar een studiereis naar zuid-Duitsland (zonder partner) met een aantal gemeentelijke I en A-coordinatoren. Bijzonder interessant. Waar in Nederland gemeentes eerst proberen zoveel mogelijk intern geregeld te hebben, voordat ze diensten via het internet gaan aanbieden (Overheidsloket 2000), doet men het in Beieren en Baden-Wuerttemberg andersom: eerst iets (weliswaar goeddoordacht) aanbieden en dan pas de organisatie aanpassen. Op onze vraag waarom toch zo, kwam het antwoord dat dat vaak de enige manier om de politiek zo ver te krijgen om geld in ICT binnen de gemeentelijk organisatie te steken. Burgers gaan dan nl. klagen... 
De site van de stad Ulm (www.ulm.de) is sinds 1996 al redelijk ontwikkeld, vooral de daarvan afgesplitste (burger)initiatieven zijn erg aardig. Probleem is dat de interactiviteit nog laag is, aangezien pas 200 van de 600 pc-gebruikende ambtenaren op het interne netwerk zijn aangesloten (en dus, bijvoorbeeld, email hebben). Verder nog wat interessante dingen gezien, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien ;-)
Al met al had ik niet het idee dat Nederland op dit vlak achter lag op Duitsland.

Het nieuws over Peper bereikte ons ook en gaf leuk materiaal voor discussies tijdens de lunch met de Duitse Collegen over bestuurlijke integriteit en de (gekozen) burgemeester. In Duitsland hebben ze overigens 2 systemen (de stadstaten niet meegeteld), waarbij - grofweg - in het noorden de bevolking de Oberburgemeister rechtstreeks kiest en in het zuiden de gemeenteraad dat doet. Maar dit terzijde.

Groet,

Chido Houbraken

  ----- Original Message ----- 
  From: Tjerk Jouwstra 
  To: d66 discussie 
  Sent: Sunday, March 19, 2000 2:02 PM
  Subject: re:chido


  Chido,
   
  Ben je alweer terug van een ongetwijfeld korte, maar welverdiende vakantie, met partner, en helemaal zelf betaald? 
   
  welkom,
   
  Tjerk Jouwstra
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000320/490153e6/attachment.html>


More information about the D66 mailing list