Bram I, vorst van Rotterdam.

B.Buma stractic at EURONET.NL
Sat Mar 18 08:55:43 CET 2000


Met de sentimenten in dit artikel kan ik goed meevoelen. Gelukkig zijn zij die géén lid zijn van de PvdA (zoals ik). Maar ook maar zolang niet blijkt dat de eigen bestuurders  dezelfde verwijten te maken valt.
Wat ik echter erger vind is dat het zo lang heeft mogen duren. Ik herinner mij gesprekken van uit de jaren '80 waarbij Bram en Neelie al fors over de tong gingen. In commentaren van Rotterdammers: ambtenaren, stedelingen etc., lezen we dat ze al heel lang wisten hoe de vork in de steel zat. Raadsleden moeten dit ook geweten hebben, partijbestuurders moeten het geweten hebben. Al vele , vele jaren. Zelfs Wim Kok moet geweten hebben hoeveel rook er rond Bram en Neelie te bespeuren was. 
Waarom kan het dan zo lang duren ? Antwoorden zullen wel weer gezocht worden in strengere regels, meer controle. Afijn, het systeem en de structuur is de schuld. 
Maar de werkelijkheid lag er al jaren voor iedereen die het wilde zien. Maar niemand wilde het zien. En dat is niet op te lossen door regels en systemen. Daarvoor moeten we bij onszelf te rade. 
Iedereen heeft toegestaan dat het Rotterdamse 'vorstendom' ontstond. Hetzelfde geldt voor andere plaatsen waar we evident slecht bestuur (met of zonder declaratie perikelen) laten zitten om uiteindelijk onbegrijpelijke redenen. De publieke zaak vraagt openheid en zelfsturing; geen achterkamers, mantels der liefde en vermeende partij belangen.
Bram Peper heeft al aangegeven dat hij met genoegen uitkijkt naar een rechtszaak. Hij zal daar zijn redenenen voor hebben. 
Voor het vervolg zou iedereen zich misschien eens moeten afvragen of we Bram Peper de mogelijkheid willen geven zich te verdedigen. Wat als iedereen het hier maar eens bij laat en het echtpaar de rug toekeert, contact mijdt. In ieder geval tot hij het fatsoen heeft te erkennen dat hij niet 'onschuldig' is. Zouden we dat kunnen ? 

Bo Buma


  ----- Oorspronkelijk bericht ----- 
  Van: K.J. Wouters 
  Aan: rotterdams dagblad 
  Verzonden: zaterdag 18 maart 2000 2:15
  Onderwerp: Bram I, vorst van Rotterdam.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000318/a9acdea6/attachment.html>


More information about the D66 mailing list