demokratie

Tjerk Jouwstra tjouwstra at WXS.NL
Thu Mar 2 12:24:15 CET 2000


Hein van Meeteren schreef op 29 februari (het is ver-schrikkelijk) een boeiend betoog met onder meer de navolgende opmerking:

>Een kiezer is geen klant, hij of zij is een mens. Geen economische 
>categorie. Een mens met overtuigingen en belangen. En hij (zij) wil graag 
>in het openbare bestuur zoveel mogelijk van die overtuigingen omgezet zien 
>worden in concreet beleid en zoveel mogelijk van zijn/haar belangen 
>gediend. Daarom stemt men, daarom stem ik. Politiek is voor mij geen 
>supermarkt waar ik als klant leuke dingen `shop'.

Ooit heeft een geniaal D-66er voorgesteld, iedere kiesgerechtigde 10 stemmen te geven, iedere stem voor een item wat hem bij een groepering het meest aansprak, bijvoorbeeld ik geef de PvdA 1 stem voor Marjet van Zuilen (grapje!) 1 stem voor haar minimabeleid, het CDA krijgt 1 stem voor (ja, voor wat eigenlijk?) haar steun aan het ontwikkelingswerk, Groen Links 1 stem etc en D66 natuurlijk de rest. Nu is het uitbrengen op een politieke partij een heel grof selectiemiddel. Je voorkeur voor mensen, en vooral het programma waar de partij voorstaat moet je nu zelf opmaken, plussen en minnen uit de hele matrix en ideeën op velerlei terrein (milieu, werkgelegenheid, tariefstelling, sociale minima, gezondheidszorg, onderwijs, demokratie etc) en  per saldo levert je het een stem op. Door iedereen tien stemmen te geven, kan hij daadwerkelijk shoppen tussen de programvoorstellen van de diverse partijen en dit ook in zijn stem tot uiting brengen. De uiteindelijke uitslag geeft dan een veel beter beeld van wat de kiezer wil dan het uiterst grove middel van nu. En mensen stemmen niet meer uit overtuiging, althans als je daarmee bedoelt: ideologische achtergrond: ik ben een overtuigd socialist, kapitalist etc. Iemand is even zo vrolijk aktief in de PvdA en later minister voor de VVD (waarom wantrouw ik die partijhoppers toch zo?).

>Natuurlijk! Democratie is een heet thema! Het gaat om het vuur, de passie, 
>de overtuiginsgkracht waarmee het thema wordt gepresenteerd. Burgers voelen 
>veel onmacht, hebben het idee dat `zij daar boven' toch hun zakken vullen 
>en alles onder elkaar bekokstoven. Dát is een democratisch thema. Wat doet 
>D66 eraan?

en wat later:

>Het lijkt me vrij simpel: D66 is sociaal en liberaal, daarbij radicaal 
>democratisch. Een fantastische mix.  

Hein schrijft het vol vuur en elan, de vonken spatten eraf. Alleen, democratie is geen heet thema, je trekt er geen kiezers anno 2000 mee naar de stembus. Ik heb al eens eerder geschreven, dat een burger pas van zijn demokratische verworvenheden gebruik gaat maken, en ze deze (of het tekort eraan) zich pas werkelijk realiseert, als het voor hem voor het  "echie" gaat, minder AOW, aftrek hypotheekrente, rekeningrijden en alle NIMBY, zowel landelijk als lokaal. Een gekozen burgemeester, de rol van de Eerste Kamer en de wijze van samenstelling ervan (waar ik me bijzonder over kan opwinden), een gekozen staatshoofd (oeps, daar begin ik te twijfelen), het referendum, hij gaat er niet voor naar de stembus en stemt er al helemaal niet voor op D66. De pest is zelfs, dat in de combinatie sociaal-liberaal voor hem of haar de nadruk op het één of het ander ligt en dus ook zo stemt. Ik heb de stellige idee, dat de gemiddelde Nederlander heel tevreden is over hoe het gaat, en in Wim Kok daar de perfekte vertegenwoordiger van ziet (intelligent, niet te veel elan, houd de boel keurig op orde) en wellicht in de VVD en Gerrit Zalm zijn materiële belangen goed behartigd ziet. En wij? Mevrouw Borst is een aardige oma, maar met de gezondheidszorg loopt het niet lekker. En met de boeren is het toch ook iedere keer weer hommeles (al die mest op je scherm als je net zit te eten). Rogier doet zijn best, maar GSM spreekt niet iedere burger aan, zolang het niet over telefoneren gaat. Met Hans van Mierlo hadden we wel een aansprekende man, maar die verkoos buitenlandse zaken en alleen Luns lukte het ooit in een tijd nog met zonder TV, daar voor de Nederlander heel populair te worden.

En ook de analyse van Kees Schuyt in de Volkskrant van gisteren moet je er niet vrolijker opmaken, Hein:
Hij refereert aan een boek van Jeffrey Scheuer, The soundbite society, television and the american mind:
"met de huidige media kunnen er geen linkse en progressieve politici meer bestaan, want de media zijn door en door conservatief vanwege de algehele simplificatie waaraan ze alle maatschappelijke en politieke issues onderwerpen (en met een partij vol nuances als D66 wordt het al helemaal lastig, Tj). "Geen onderwerp krijgt nog een grondige analyse. Redeneringen worden vervangen door simpele slogans, waarbij vooral gelet wordt op emotionele bereikbaarheid. Alles moet gehaast, in zeer korte tijd en in beetjes. Boodschappen worden in de moderne media eendimensionaal gemaakt. Elke complexiteit -waar depolitieke onderwerpen en beslissingen bol van staan- wordt vermeden en het van veel kanten van zaken blijft achterwege etc etc."

Wij waren altijd al voor een ieder next best, en heel soms (zoals ook bij de WAOdiscussie in begin jaren negentig) krijgen we daarvoor de verdiende stemmen. Maar we zijn pragmatisch en genuanceerd, en daarom houd ik zo van D66 (want we zijn ook nog vrijzinnig demokratisch), en journalisten willen daar niet aan, de kiezer wil er niet aan en zo zitten we continu in de verdediging, terwijl we aan top in de aanval zouden moeten staan: dat vinden wij, en daar is heel Nederland het best bij gebaat. Ik krijg de idee, dat we met Thom de Graaf weer sympathie alom verwerven, maar weer next-best, zoals als ik niet op Wim Kok zou stemmen, dan..... Of zoals jullie met de staatsschuld omgaan, spreekt mij aan (maar Kok heeft het al overgenomen), maar ik stem toch VVD, die hebben echte invloed. Kortom: geef een ieder meerdere stemmen, en we worden alsnog de grootste en kunnen dan eindelijk onze radicale demokratisering er doordrukken (en Wiegel verbannen naar Rottumerplaat).

't  werd langer dan ik dacht,

Tjerk
        
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000302/eb3f5848/attachment.html>


More information about the D66 mailing list