referendum Osterreich

Jan Slingerland jsling at WORLDONLINE.NL
Fri Jul 7 16:30:52 CEST 2000


Hoi allemaal,

Nogmaals over Oostenrijk. Mijn indruk na de vorming van het kabinet Ovp-Fpo was dat er niet direct beleidswijzigingen op notoir gevoelige terreinen zoals immigratie en politie zouden komen maar dat Jorg Haider wel zou proberen bepaalde veranderingen op voor het buitenland minder in het oog lopende terreinen te bewerkstelligen om zich daarmee naar zijn kiezers toe te kunnen profileren. Dit is voor een deel gebeurt. Hij neemt niet zelf aan de regering deel (zou internationaal slecht vallen en in de coalitie opgesloten zou die zich minder gemakkelijk kunnen profileren en op de vox populi gerichte uitspraken kunnen doen), maar de regering deelt wel plaagstootjes naar de andersdenkende pers uit (onder andere de publieke televisie), daarnaast gaat Haider door met het doen van populistische uitspraken en verwijzen volgelingen met impliciete uitspraken zoals ' Unsere ehre heisst treue' (lijfspreuk van de SS) nog steeds naar een legitimering en vergoelijking van het verleden. Populistische uitspraken die Haider de laatste tijd heeft gedaan hadden bijv. betrekking op de toetreding van Oost-Europese landen tot de E.U. en natuurlijk op de sancties, maar niet op de gevoelige terreinen Oostenrijks verleden en immigratie. Voor de buitenwereld dus minder gevoelig maar evengoed effectief naar de (potentiele) achterban toe.
 Wat naar mijn idee absoluut moet worden voorkomen is het salonfahiger worden van de conservatieve, xenofobe en antisemitische Oostenrijkse traditie in Europa en dan vooral in Duitsland (absoluut op het moment geen sterk extreem-rechts, geen sprake van dubieus minderhedenbeleid, maar cultureel wel met Oostenrijk verwant, zelfde taal). De Duitse deelstaat Beieren heeft naar mijn weten ook een uiterst conservatieve, xenofobe cultuur (de Csu is veel conservatiever, zeker als het om law and order-achtige onderwerpen gaat dan de Cdu) en Beieren heeft binnen Duitsland wel een zekere culturele invloed.

 Daarnaast is er een gevaar dat de Oostenrijkse regering op termijn verdere anti-immigratie maatregelen neemt zonder dat direct extreme zaken gebeuren, wat zou kunnen leiden tot een roep in andere Europese landen om bijv. extreem-rechtse regeringsdeelname.

                                                      Mvg, Jan Slingerland    

                                                  
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000707/02395270/attachment.html>


More information about the D66 mailing list