Virtuele partij

D66 m.poelmans at D66.NL
Mon Sep 6 07:42:41 CEST 1999


LEDENRAADPLEGING

(voorstel van het hoofdbestuur aan het congres)

Internetdemocratie

Steeds meer mensen krijgen toegang tot internet, is het niet thuis dan wel op het werk of op school. E-mail is de afgelopen jaren snel ingeburgerd geraakt als nieuwe vorm van communicatie, naast de traditionele maar met eigen mogelijkheden. Volgens een rapport uit 1998 van de Raad voor het Openbaar Bestuur over Internetdemocratie biedt de informatie- en communicatietechnologie (ICT) kansen voor vormen van directe democratie die vooral voor politieke partijen interessant zijn.

De aanzet hiervoor is er reeds binnen D66. We hebben al enige tijd een website, er zijn enkele electronische nieuwsbrieven, tijdens congressen is geexperimenteerd met chatten, diverse partijleden nemen deel aan electronische discussiegroepen, etc. Het zijn stappen op weg naar een virtuele partij.

De ontwikkelingen op dit terrein gaan snel en zijn ook niet goed te sturen. We staan nog maar aan het begin van wat mogelijk is. Daarom wil het hoofdbestuur zoveel mogelijk ruimte laten voor experimenten en alleen het hoogst noodzakelijke regelen. 

In het kader van de uitvoering van de congresmotie over ledenraadpleging en om de virtuele politieke partij gestalte te geven, wil het hoofdbestuur de toepassing van ICT binnen de partijorganisatie een extra impuls geven. Dat leidt tot drie concrete voorstellen: over ledenraadpleging, partijreferendum, en virtuele afdeling.

Digitale ledenraadpleging

Het hoofdbestuur stelt voor over te gaan tot invoering van de digitale ledenraadpleging, bij uitstek geschikt voor politieke aangelegenheden. Gekozen is voor de digitale vorm om tot een betaalbare ledenraadpleging te komen. Gelet op enerzijds de (nog steeds) beperkte kring van leden die beschikt over e-mail en anderzijds de aard van de onderwerpen kiest het hoofdbestuur voor een consultatief karakter. Dit brengt met zich dat afgezien kan worden van ingewikkelde beveiligingsproblemen. Nu over dit soort onderwerpen op ledenvergadering geen geheime stemming plaatsvindt, is ook hier gekozen voor een niet-geheime stemming. Besturen krijgen de gelegenheid hiermee te experimenteren, daarom laat het hoofdbestuur de vorm vrij.

Partijreferendum 

Het Burgerlijk Wetboek |maakt het houden van een partijreferendum mogelijk. Gelet op het bindende karakter is vindt het hoofdbestuur het nog te vroeg dit elektronisch te doen. Het gaat dus om een referendum onder alle leden via poststemming terzake van een aantal bevoegdheden van het bestuur en de ledenvergadering. 

Digitale afdeling

Er bestaat een toenemende behoefte aan niet-territoriale afdelingsvormen, waaronder digitale afdelingen. Het hoofdbestuur stelt voor deze samenwerkingsvormen onder de naam (virtueel) platform in de reglementen op te nemen met daarin gekoppeld bevoegdheden tot het indienen van amendementen en moties. Uitgangspunt is dat een platform zichzelf financiert. Het functioneren van de platforms binnen de landelijke vereniging wordt binnen twee jaar geëvalueerd, hetgeen zo nodig tot wijzigingen in de regelgeving kan leiden

Overige voorstellen:

D66-website

Wordt de centrale informatiebron voor de partij. Met het oog daarop zal deze inhoudelijk grondig worden vernieuwd zodat het de virtuele toegangspoort wordt tot de partij in al haar geledingen. Deze webplek biedt niet alleen geintegreerde informatie, ook het electronisch afnemen van producten en diensten hoort daarbij.

Digitaal66

Zal voortaan aan alle leden worden toegestuurd van wie het emailadres bekend is. Bevat politieke actualiteiten en organisatorische wetenswaardigheden.

Email dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur stelt een elektronisch spreekuur in, dat wil zeggen is als orgaan en als individuele leden rechtstreeks per email bereikbaar.

Elektronisch indienen van moties en amendementen

Dit is inmiddels mogelijk gemaakt.

Innovatieteam

De ontwikkelingen gaan snel en ideeen moeten worden omgezet in praktisch uitvoerbare instrumenten. Het hoofdbestuur nodigt leden uit om met voorstellen te komen die de virtuele politieke partij verder gestalte geven. Wie bereid is daaraan daadwerkelijk een bijdrage te leveren kan toetreden tot een innovatieteam dat de digitale plannen uitwerkt en ondersteuning geeft aan gebruikers. Aanmelden via lsd66 at d66.nl

Het hoofdbestuur

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990906/dd54bee7/attachment.html>


More information about the D66 mailing list