Gezondheidszorg.

Ruud van Veggel Ruud.Van.Veggel at NET.HCC.NL
Thu Sep 2 15:45:11 CEST 1999


De discussie volgend, voor zover dat nog mogelijk is roept deze toch wel wat vragen en opmerkingen op. 
1. Weet iemand hoe het voorstel van Els er nu precies uit ziet? Ik krijg zo langzamerhand het gevoel dat er enkele - zeker niet onbelangrijke - punten uitgelicht worden en dat de discussie zichg daarop toespitst. Waar vind ik het voorstel, zodat ik er eens echt naar kan kijken?

2. Alle bijdragen lezend; ik heb ze allemaal uitgeprint en ben er eens even voor gaan zitten, draait het helaas toch om geld. In een vanm de bijdragen meende ik te lezen dat de inspectie van de volksgezondheid opdracht krijgt om toe te zien op de uitvoering van het voorstel van Els.  Vergis ik me of komt het er dan toch niet op neer dat dáár dan mensen bij moeten - steekproefsgewijze controle lijkt mij onvoldoende - en kan die menskracht dan niet beter bij het bed gezet worden?

3. Met anderen ben ik van mening dat de tweedeling allang bestaat. Hou het simpel en kijk alleen maar naar het verschil tussen particulier- en verplicht verzekerden.

4. Ik vraag mij af of het echt werkt. Werkgevers laten betalen voor de medische dienstverlening voor hun werknemers. Dit kan mijns inziens alleen als:
a. diezelfde werkgevers hun eigen klinieken in het leven roepen; als de bestaande capaciteit door voorrang belast wordt blijven de wachtlijsten bestaan er moet dus capaciteit bij;
b. voorkomen wordt dat de specialisten zondermeer kunnen worden weggekocht bij de bestaabde ziekenhuizen ten faveure van de ziekenhuizen van de werkgevers, anders ontstaat er een nieuw soort tweedeling namenlijk die van verschil in kwaliteit van de zorg
Maar:
Als we dit toestaan betalen we het toch weer zelf, het wordt gewoon doorberekend in de prijzen; ben ik blij dat ik niet van een uitkering leef want die stijgt niet zo snel mee!

5. Ook ik heb weinig vertrouwen in de "nette marktwerking"

6. Kennelijk mag er tegenwoordig onderscheid gemaakt worden tussen stress en stress. Niet werkgerelateerde stress lijkt minder belangrijk te zijn. Treffewnd vind ik dan toch de opmerking van Gerard Bos: "Wat te doen met iemand die hoofdpijn (stress?) heeft omdat hij geen werk kan vinden? Achter aan de lijst?"
Die lijst is al zo verdomde lang. 

7. Ik denk dat elk rechtgeaard lid van D66 pleit voor "oplossing van de WAO problematiek"  Maar als ik dat zo zie staan...... Brrrr. 
Ik huiver om de WAO problematiek hierbij te betrekken. 
Waarom?
Omdat ik dagelijks meemaak, persoonlijk aan den lijve en proffessioneel, dat "ziekte" en "handicap" op een hoop gegooid worden. Het is écht niet hetzelfde. Ik vind dit persoonlijk ook nog moeilijk uit te leggen; probeer het toch:
Als spasticus heb ik een handicap; loop hierdoor op krukken en heb soms aanpassingen nodig zoals in huis (traplift) of mijn auto (volledige handbediening). Ik ben niet ziek en heb "gewoon" een baan. Als er sprake is van ziekte is het gewoon een griepje net als ieder ander dat kan treffen.
Persoonlijk vind ik het dan ook misleidend te spreken over een arbeidshandicap zoals in de wet REA. 

8. Er is in de beleving van mensen een wezenlijk verschil tussen mensen met een handicap vanaf bijvoorbeeld de geboorte en mensen die na een arbeidsverleden in de WAO geraakt zijn. De laatste groep heeft meer dan gemiddeld het gevoel door de maatschappij "uitgekotst te zijn". Dit zijn  woorden van clienten die ik ontmoet als medewerker van de Unit WVG te Eindhoven. 

9. Wat de WAO verder betreft nog het volgende:
* waren het niet de werkgevers die jaren geleden massa's mensen lieten afvloeien via de WAO en huilen ze dan nu geen krokodilletranen?
* Onlangs beweerde een winkelier in Nova dat "ze" veel te makkelijk een uitkering krijgen en er geen mensen te krijgen zijn voor banen binnen het MKB is dat niet aan henzelf te wijten; je kunt nog steeds worden afgewezen op de stand van je ogen ook al heeft dat niets met de functie te maken.

10. In mijn omgeving is geschokt gereageerd op het plan van Els Borst. Waarschijnlijk ook omdat de volle omvang van het plan niet te overzien is en mensen met een handicap en WAO-ers ook door uitlatingen van werkgevers en de vakbeweging steeds meer het gevoel krijgen als kostenpost te worden gezien niet als verborgen, onontdekt en talentvol arbeidspotentieel.

11. Tenslotte:
1. Ondermeer om bovenstaande redenen wil ik graag kennisnemen van het exacte voorstel met toelichting etc.
2. Jammer dat de werkgroep Handicap en Beleid van D66 niet voorzien is van deze informatie subs. niet de gelegenheid heeft gehad er inhoudelijk tijdig op te reageren. Dit kan onze fout zijn, dan lossen we dat graag even op. Suggesties zijn welkom.
3. Met betredkking tot de wet REA heb ik nog enkele vragen opmerkingen die ik in een ander mailtje zal zenden.

Groeten,

Ruud van Veggel



More information about the D66 mailing list