D66 discussie

Jens v.d. Heide jh at KIWIBV.NL
Mon Jun 28 22:12:08 CEST 1999


Wij willen profileren. Dan kan op het proces.
Van huis uit zijn wij een procespartij. Wij willen geen achterkamertjes politiek, maar een transparant democratisch proces. Willen wij daarmee geloofwaardig naar de kiezer overkomen, dan moeten wij daarin een voorbeeld zijn en dus respecteren de keuze van de vertrouwenscommissie van Utrecht, verontwaardigd zijn over de afspraakjes van KOK met Bolkestein's EU aspiraties, enigzins terughoudend in de verdediging van de eigen minister bij het Bijlmerdebat, zo ook bij de discussie over Sorgdrager als ombudsvrouw en ook,  trots op het terugtreden van Apotheker, het beroerd vinden dat er zo'n minitieus regeeraccoord moest worden gemaakt en last but not least maar helaas niet gedaan, het respecteren van de kiezers toen zij ons vorig jaar een nederlaag toebrachten, daarmee aangevend D66 wij vinden dat jullie niet in de regering moeten gaan.

Wij willen ook op standpunten profileren. Dat is de harde kant. Dat ie verleidelijk, het geeft het idee van macht, van wij weten het. Dat is niet gemakkelijk, zeker niet op standpunten die politiek actueel zijn, omdat als wij het zo goed weten, dat ons standpunt dan ook gevolgd zou moeten worden. Maar daar hebben wij natuurlijk helemaal geen positie voor. Bovendien op actuele standpunten moeten wij ook trouw blijven aan het eigen standpunt over het voeren van het politieke debat en het democratisch proces zijn werk laten doen. Dus dat leidt tot minder machinaties om ons standpunt te laten zegevieren. Hoe graag wij ook krachtig over willen komen en hoe begrijpelijk die wens ook is, wij zullen er niet mee scoren, hoogstens zal blijken dat wij voor de zoveelste keer aan het kortste eind zullen trekken en dat de discussie gaat tussen VVD en PvdA. 
Wat standpunten betreft blijft naar mijn mening weinig anders over dan met enige wijsneuzerigheid het standpunt te belichten waarop de regering PvdA en VVD samen uit zullen komen.

Jens van der Heide



More information about the D66 mailing list