Re; kennisnet? Knutselnet bedoel-u

Ursie Lambrechts u.lambrechts at WXS.NL
Sat Jul 3 23:15:25 CEST 1999


Beste lijsters en democraten,

Een reactie van de fractie! Pas nu tijd gevonden om te reageren. Afgelopen week was het een waar gekkenhuis in de TK, zoals gewoonlijk in de laatste week voor het reces.

D66 had en heeft heeft grote bedenkingen tegen Kennisnet, zoals uit mijn inbreng in het Algemeen overleg van 30 juni 1999  blijkt (te lezen op http://www.d66.nl/documenten/tk/inbrengen/ict.html).

Kort samengevat kwamen deze bezwaren op het volgende neer:

1. Kennisnet is duur. 440 van de 670 miljoen aan incidentele middelen gaan naar Kennisnet. Waardoor te weinig overblijft voor een goede toerusting van scholen (computers, software, beheer, dekundigheidsbevordering). Overigens komen er ook nog 250 miljoen beschikbaar om de bijdrage aan de scholen structureel te verhogen.

2. Beheer zal slechts voor 1/3 deel door Kennisnet overgenomen kunnen worden. De rest zal de school toch zelf moeten doen.

3. De alternatieven zijn niet goed onderzocht. De marktscan van EZ heeft alleen een Centraal Kennisnet vergeleken met wat scholen individueel kunnen. De meest kansrijke en aantrekkelijke variant van clusters van scholen, die met elkaar inrichting en beheer van eigen intranet met internetaansluiting regelen,is niet onderzocht. Juist die samenwerkingsvarianten slagen er nu in om ICT op scholen op maat en goedkoop te regelen. Voorbeelden zijn Tilburg-Town, SARA Amsterdam, Utrecht, Noordelijk samenwerkingsverband, Arnhem Delta, etc.
Uit het CMG rapport over de pilot met Kennisnet blijkt verder dat veel scholen (10 van de 11) hun oude Internet provider blijven gebruiken!!!!!!!!! Overigens had een groot aantal pilot-scholen hun Kennisnet aansluiting buiten gebruik gesteld, hetgeen bleek uit PING testen.

4. De minister heeft te weinig aandacht voor computers en software. Wat hebben we aan een zesbaans snelweg als er geen auto¹s over rijden? Ik heb hem nogmaals gewezen op het alternatief van Open Source Software en Linux voor het onderijs. Niet alleen omdat OSS veel goedkoper is maar ook omdat die veel onderwijskundige voordelen biedt en democratisch is.

5. Scholen hebben in de oorspronkelijke opzet geen enkele zeggenschap over de inzet van de financiele middelen t.b.v. een centraal ingericht en bekostigd Kennisnet.

Kortom, dit alles heeft D66 tot de conclusie gebracht: Geen Kennisnet, tenzij het vraaggestuurd wordt opgezet. Geef zoveel mogelijk fin. middelen aan de scholen en laat hen zelf beslissen of ze wel of niet van Kennisnet gebruik willen maken. Als Kennisnet echt de moeite waard is, dan moeten de scholen te overtuigen zijn daarop aan te haken. Zo niet, jammer dan voor Enertel.

Tijdens het debat bleek al snel dat het Kennisnet er, door de steun van PvdA en VVD hoe dan ook zou komen. Des te opmerkelijker dat het ons (D66) toch gelukt is er een motie door te krijgen, die een substantieel deel van de financiële middelen bij de scholen terecht zal doen komen, zodat scholen zelf kunnen kiezen of ze van de diensten van Kennisnet gebruik willen maken of niet en wanneer. Hermans moet door deze motie de onderhandelingen met Enertel heropenen.

Dat die motie uiteindelijk zelfs door de PvdA gesteund werd mag heel bijzonder heten. Vooral omdat het woordje ³of² (waar lang over gesoebat is) in de motie impliceert dat scholen ook zouden kunnen beslissen niet van de diensten van Kennisnet gebruik te maken. Dat de PvdA toch mee heeft gedaan, zal te maken hebben met het feit dat ze op het laatst niet alleen aan de andere kant wilden komen te staan, vooral toen duidelijk werd dat VVD en CDA wel voor een meer vraaggestuurde inzet van de middelen te porren waren.

Zijn wij nu plotseling vóór Kennisnet? Nee zeker niet. Ik blijf het jammer vinden dat niet ingezet is op een meer regionale/lokale aanpak waarin clusters van scholen samenwerken.
Maar, wat er nu dankzij onze D66-motie gaat komen, is hoe dan ook beter dan de plannen tot nu toe. Als het Hermans lukt om de motie uit te voeren (dat zullen we in september beoordelen, omdat de minister voor 1 okt het contract met Enertel moet tekenen), zullen de scholen zelf behoorlijk wat extra middelen in handen krijgen die ze naar eigen goeddunken kunnen inzetten.

Motie is als attachment motie.doc bijgevoegd (MIME, non-compressed, RTF-Macintosh). Bij voorbaat excuses als er gremlins inzitten.

MVG Ursie Lambrechts
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: motie.doc
Type: application/octet-stream
Size: 2370 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990703/6f69c740/attachment.obj>


More information about the D66 mailing list