gemeentelijke commissies?

Jos van der Veer josv at ZEELANDNET.NL
Wed Aug 4 16:36:45 CEST 1999


Een heerlijk lang zomerreces met geen vergaderingen voor de gemeenteraad. Tevens tijd om eens wat te filosoferen. Per maand gaat een groot gedeelte van mijn beschikbare politieke tijd op aan het bijwonen van gemeentelijke commissies. Tijd die ook besteed had kunnen worden aan contact met de mensen die mij gekozen hebben. En wat is die meerwaarde van de commissies? Fracties hebben van te voren vaak al een standpunt ingenomen dat uitgewisseld wordt. Van echte discussies vaak nauwelijks sprake. Een gemeenteraad waarin meestal alleen commissiestandpunten worden herhaald en een raad die totaal niet aantrekkelijk is voor belangstellenden. En dat terwijl de raad toch het platform moet zijn waarop wij ons manifesteren en verantwoording afleggen aan onze kiezers. Waarom schaffen wij het grootste gedeelte van de gemeentelijke commissies niet af en houden in plaats daarvan wekelijks of tweewekelijks een raadsvergadering waarop echt gediscussieerd kan worden door de gehele raad. 
Te lange raadsvergaderingen? je zou kunnen werken met een A en B lijst. Een A lijst waarop de "hamerstukken"  staan vermeld en de B lijst waarop de punten waarover echt gediscussieerd kan worden. Een A stuk kan B stuk worden als een raadslid daarom verzoekt. 
Natuurlijk, de uitwerking zal nog wel lastig kunnen wezen maar wat vinden jullie van het idee? Zijn er al ervaringen elders in het land mee opgedaan? 

Met vriendelijke groet, 

Jos van der Veer
(Schouwen-Duiveland, 32 graden maar heerlijk aan het strand)
   
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990804/7dc46bb5/attachment.html>


More information about the D66 mailing list