[D66] 'Hybride constructie van de wereld'

jugg at ziggo.nl jugg at ziggo.nl
Sun May 15 19:44:04 CEST 2022


Het boek 'De constructie van de wereld' van Kleinherenbrink over de wetenschapsfilosoof Bruno Latour merkt op dat Latour geen antimodernist is maar een amodernist. De zgn grondwet van de modernisten wil alles opdelen in een zo zuiver mogelijk 'Natuur' oftewel een zo zuiver mogelijk 'Cultuur' . Daar gaat volgens Latour voorbij aan het feit dat er zoiets is als een hybride. Eigenlijk zijn er alleen maar hybriden en willen modernisten alles opdelen in een natuurlijk of een sociaal domein.

Om even in het sociaal domein te blijven (Cultuur) : wat denkt u van de term 'ademocraat' tov antidemocraat. In ademocraat zit het woord adem, dus dat is een woord dat 'ademt'. Kunnen we in democratie niet meer ademen dan? Daar lijkt het sterk op. Ademocratie heeft meer gemeen met 'het parlement van de dingen', ook een conceptding van Latour.

Is er nog een andere overkoepelend domein denkbaar, naast de Cultuur en de Natuur van de modernisten?

Ja, de metafysica. De metafysica kan niet gereduceerd worden tot die twee. Dat Latour daar niet bij stil heeft gestaan...

Toen de astronoom en de eerste erkende filosoof Thales in een put viel omdat hij naar de sterrenhemel tuurde en niet uitkeek waar hij liep, is een schoolvoorbeeld van de tweedeling van de modernisten. Tuur je naar de sterren dan kijk je naar de natuur. Val je in de put dan ben je slachtoffer van het cultureel en sociaal domein.

Waar ik heen wil is of men kan stellen dat ons universum een hybride aangelegenheid is waarbij het zeer kleine verbonden is met het zeer grote. Daarbij moet dus wel de metafysica om de hoek kijken. Een metafysica van de hybride.

Wordt vervolgd...

R.O.


More information about the D66 mailing list