[D66] Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe (Wuhan Coronavirus 2019-nCoV #641)

edebets1 at euronet.nl edebets1 at euronet.nl
Sat Apr 17 15:57:10 CEST 2021


En ondertussen:

 

*	Is er bijna niemand die zich ook maar iets van de lockdown aantrekt
*	Wordt er bijna niet gehandhaafd, want daar hebben de uitvoeringsorganen geen mankracht voor
*	Worden door het eigenwijze gedrag (logistieke professionals afwijzen, verbod op Astra Zenica) van Hugo de Jonge er dagelijks kostbare restanten vaccin weggegooid
*	Blijven de terrassen gesloten terwijl de maatregelen aldus de burgemeesters van de 4 grote steden beter te handhaven zijn dan in het Vondel- en Westerpark.

 

Ik wacht dus ook in spanning af of de burgemeesters van de 4 grote steden zich niets meer van Rutte en de Jonge gaan aantrekken en de terrassen alsnog open gooien op 21  of 28 April.

 

Naast het vervangen van de Jonge door een echte deskundige (Kuipers, Gommers?) ben ik voor een verandering van de samenstelling van het OMT:

 

Naar analoog van “De Heeren Seventien” uit de VOC periode (De belangen van 1 partij mogen niet de overhand krijgen):

 

*	6 Virologen/Medici
*	6 Economen/Maatschappelijk experts
*	4 Burgemeesters van de 4 grote steden
*	Voorzitter bij voorkeur ook afkomstig uit Veiligheidsberaad, al vraag ik mij af of we daarbij aan Hubert Bruls moeten denken. (Misschien eerder iets voor de burgemeester van Maastricht?)

 

Op die manier zal het OMT niet dictatoriaal de regering adviseren, maar moet er een zorgvuldige afweging gemaakt worden tussen medische, economisch/maatschappelijke en veiligheidsbelangen.

 

Ernst Debets/

Zaanstad

 

 

 

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 <d66-bounces at tuxtown.net> Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: vrijdag 16 april 2021 10:12
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe (Wuhan Coronavirus 2019-nCoV #641)

 

Bron:   Algemeen Dagblad

Datum:  16 april 2021

Auteur: Niels Klaassen

URL:    

 <https://www.ad.nl/politiek/het-omt-adviseert-het-kabinet-beslist-de-kamer-kijkt-toe~af051976/> https://www.ad.nl/politiek/het-omt-adviseert-het-kabinet-beslist-de-kamer-kijkt-toe~af051976/

 

 

Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe

----------------------------------------------------------

 

Het kabinetsbeleid rond vaccineren en versoepelen krijgt felle kritiek in het parlement, maar weinig partijen sleutelen werkelijk aan de fundamenten van het coronabeleid. Eerst moet die derde golf dalen.

 

Kunnen de huisartsen in achterstandswijken niet een andere strategie kiezen om Astra-twijfelaars over te halen? 'Soms komt maar dertig procent opdagen, hebben ze niet een eigen manier om mensen over de drempel te krijgen', probeert CU-leider Gert-Jan Segers donderdagmiddag het nog maar eens tijdens het coronadebat. 'Geef de huisarts de vrijheid.'

 

Segers is het zoveelste Kamerlid dat in het uren durende coronadebat een suggestie doet, een kritische vraag stelt, fel commentaar levert of een hartenkreet deelt.

 

Maar ook hij wordt getrakteerd op een minutenlang antwoord van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) met als slotsom een boodschap die past in een patroon: we staan open voor suggesties, dank voor de tip, maar na consultatie van alle experts (OMT en Gezondheidsraad) en het veld (RIVM en GGD) kiezen we onze huidige koers.

 

 

Speelruimte

 

Over de vrijheid voor huisartsen zegt De Jonge bijvoorbeeld: 'Je kunt niet zomaar zeggen ‘dan moeten de huisartsen maar kijken waar ze Astra prikken’. 60 tot 64 jaar is volgens de strategie de leeftijdsgroep die ze prikken met Astra, als ze over hebben kunnen leeftijden daarboven geprikt worden. Als ik dat verder vrijgeef, dan wordt het een rommeltje.'

 

De vaccinatiestrategie, de routekaart, IC-grafieken, het Gezondheidsraadadvies, de OMT-adviezen: al sinds de uitbraak van de crisis beroept het kabinet zich voortdurend op de expertise van adviesorganen en na besluitvorming merkt de Tweede Kamer dan steeds weer hoe weinig speelruimte er is om grote veranderingen af te dwingen.

 

Terwijl er toch genoeg aan te merken is op de kabinetskeuzes, vinden partijen. Felle kritiek klonk er op het plotselinge opschroeven van de vaccinatieteller dinsdagavond, op het stappenplan naar een vrije zomer, over de strikte prikstop voor AstraZeneca voor 60-minners (laat hen zelf alsnog kiezen voor Astra, vindt een meerderheid), de royale uitgaven aan toegangstesten (bijna een miljard euro) en vermeende zuinigheid rond de zorgbonus (500 euro per medewerker): 'Het kabinet zorgt wel dat mensen met een prettest naar het casino kunnen', zei SP-leider Lilian Marijnissen, 'maar zegt tegen zorgmedewerkers: sorry, voor jullie is het te duur.' PVV-leider Geert Wilders trok zijn coronaklassieker - ‘gooi nu de terrassen open’ - weer uit de la.

 

Maar veel was vergeefs, zoals vaker afgelopen jaar. Het kabinet weet zich voor de grote lijnen gesteund door een riante Kamermeerderheid, als puntje bij paaltje komt durven fracties niet af te wijken van gerespecteerde adviezen van de Gezondheidsraad en het OMT.

 

Dat weet premier Rutte ook, als hij zegt dat snellere versoepelingen er nu echt niet in zitten: 'Je moet zien dat je over de piek heen raakt, je moet zien dat de instroom in de ziekenhuizen terugloopt. Het is ook niet zo dat het Vondelpark leegstroomt als de terrassen opengaan.’’ Open buitenhoreca zal eerder tot extra toestroom leiden bovenop de park- en pleinbezoekers, is de vrees.

 

Eerder deze week presenteerden premier Rutte en De Jonge hun ‘openingsplan’ om in zes stappen naar een ‘vrije zomer’ te komen. De eerste stap -met onder meer buitenhoreca open en avondklok weg- is op zijn vroegst 28 april mogelijk.

 

 

Derde golf

 

Of dat lukt, zal de komende dagen duidelijk worden. Er is reden voor licht optimisme: volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel lijkt er ‘een afvlakking’ te zien bij de ziekenhuisopnames: het aantal nieuwe patienten per dag neemt wat af, dat kan duiden op de top die bereikt is. 

Vandaag komt het OMT bijeen, zondag vergaderen ministers met Van Dissel in het Catshuis, dinsdag besluit het kabinet dan of de eerste versoepelingsfase kan ingaan.

 

In diezelfde week moet blijken of er een nieuwe domper volgt rond het

Janssen-vaccin: daarvan heeft Nederland nu 79.000 doses binnen maar die blijven voorlopig in de koeling na meldingen van een mogelijke zeldzame en ernstige bijwerking rond bloedstolsels. Als dit vaccin wegvalt, loopt het complete prikprogramma zo’n zes weken vertraging op. Zorgen voor morgen.

 

Want, zo stelde een montere De Jonge - ‘ik ben stoicijns optimistisch’- tijdens het debat: 'We staan op een dikke vier miljoen prikken nu. 

Eerlijk gezegd ben ik niet zo somber. We behoren tot de middenmoot van Europa.' De Kamer was wat minder stoicijns en ook iets minder optimistisch.

 

--------

(c) 2021 DPG Media B.V.

_______________________________________________

D66 mailing list

 <mailto:D66 at tuxtown.net> D66 at tuxtown.net

 <http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66> http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20210417/e5165116/attachment-0001.html>


More information about the D66 mailing list