[D66] Onderwijs en discriminatie

edebets1 at euronet.nl edebets1 at euronet.nl
Sat Oct 3 14:50:21 CEST 2020


Interessante gedachte, al kun je dit ook vervatten onder artikel 1 van de grondwet. Al ben ik het in het licht van deze opmerking met je eens dat het de wetgever zou sieren om ook in het door de grondwet gestelde gelijkheidsbeginsel de uitdrukking "genoten onderwijs" op te nemen. Dan is daar wel een grondwetswijziging voor nodig en dat kost, zoals je weet minimaal 6 jaar.
Misschien dat het item dan in andere wetgeving opgenomen zou moeten worden met verwijzing naar artikel 1 van de grondwet. Voer voor juristen dus, maar daarvan lopen er genoeg rond binnen D66.

Ernst Debets/
Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 <d66-bounces at tuxtown.net> Namens R.O.
Verzonden: zaterdag 3 oktober 2020 13:29
Aan: informele D66 discussielijst <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Onderwijs en discriminatie

Dit hoor je nooit van een D66-er:

"Om competentie los te koppelen van het leerplan moeten vragen naar iemands onderwijsverleden even ontoelaatbaar worden als vragen naar zijn politiek engagement, zijn kerkbezoek, zijn afkomst, zijn seksuele gewoonten of zijn raciale achtergrond. Er moeten wetten worden gecreƫerd die discriminatie op grond van tevoren genoten onderwijs verbieden. 
Uiteraard kunnen wetten niet het vooroordeel tegenover ongeschoolden uit de weg ruimen, evenmin als zijn bedoeld zijn iemand te verhinderen met een autodidact te trouwen - een ongerechtvaardigde discriminatie echter kunnen zijn tegengaan. "
--p. 28 , Ontscholing van de maatschappij, Ivan Illich _______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66



More information about the D66 mailing list