[D66] Versoepelregime: Dweilen met de kraan open (Wuhan Coronavirus 2019-nCoV #271)

edebets1 at euronet.nl edebets1 at euronet.nl
Wed Aug 5 20:51:25 CEST 2020


Het is te danken aan de "laat maar hangen" mentaliteit van grote groepen 20-40 jarigen, die zich onder het motto "vrijheid blijheid" nergens iets van aantrekken (Lekker bij elkaar in de tuin feestje vieren/barbecueƫn; naar de Supermarkt gaan terwijl de GGD vraagt om hangende de testuitslag thuis te blijven; quarantaineadvies niet opvolgen als je uit Spanje of Kroatiƫ terugkomt, want "daar was het volkomen veilig" en zo kan ik nog wel even doorgaan...)
Regels worden niet nageleefd omdat ze niet of moeilijk te handhaven zijn
Regels zijn meestal verpakt als adviezen => gevolgen zie boven.

Het hele gesodemieter lijkt op het notoire rampjaar 1672:

Het volk is Redeloos
De regering is Radeloos
Het land is Reddeloos.

Als je het maar weet.

Ernst Debets/
Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 <d66-bounces at tuxtown.net> Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: woensdag 5 augustus 2020 13:44
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Versoepelregime: Dweilen met de kraan open (Wuhan Coronavirus 2019-nCoV #271)

[Dit is louter het te voorziene resultaat van liegen, wegkijken en versoepelen]

Bron:   Volkskrant
Datum:  5 augustus 2020
Auteur: Charlotte Huisman
URL:    
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ggd-s-het-is-dweilen-met-de-kraan-open-als-mensen-zich-niet-aan-de-regels-houden~b8577774/


GGD's: 'Het is dweilen met de kraan open als mensen zich niet aan de regels houden'
-----------------------------------------------------------------

Het lukt de GGD's nauwelijks het coronavirus in te dammen met bron- en contactonderzoek. Vooral mensen onder de 40 zijn laks geworden. 'Het is dweilen met de kraan open', zegt een woordvoerder van GGD GHOR, de koepel van de 25 GGD's.

De contactonderzoekers zien dat veel besmette personen bewust contacten verzwijgen tegen de GGD's. Ondertussen stijgt het aantal besmettingsclusters rap, door contact in de horeca en andere te uitbundige sociale ontmoetingen. 'Dit risicovolle gedrag leidt tot een stijgend aantal besmettingen en belemmert de GGD's hun werk te doen.'

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste weken snel op, met name in de vier grote steden maar ook in de regio West-Brabant en Hollands Midden. Die toename heeft volgens de GGD's in die regio's primair te maken met het gedrag van mensen.

Zij zien opvallende overeenkomsten in de situaties die zij tegenkomen en maken zich daarover grote zorgen. Mensen houden zich vaak niet aan de afgesproken anderhalf meter afstand. Er zijn steeds meer feestjes en mensen hebben steeds meer nauwe contacten. Daarnaast houden ook op veel sociale bijeenkomsten, als bruiloften en begrafenissen, de bezoekers onvoldoende afstand tot elkaar.


Thuisquarantaine

Wie zelf is besmet of in nauw contact is geweest met een besmet persoon krijgt het dringende verzoek van de GGD om in thuisquarantaine te gaan. 
De GGD's vinden het schokkend dat steeds meer mensen weigeren thuis te blijven. Ook willen sommige besmette personen hun nauwe contacten niet delen met de contactonderzoekers.

De overheid versoepelde het coronaregime per 1 juni, met onder meer het openen van de horeca. Sindsdien kan iedereen met milde klachten zich laten testen. Wie besmet is wordt onderwerp van een bron- en contactonderzoek, om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen, was het idee.

Voorwaarde is dat mensen zich houden aan de afstandsregels, zich laten testen en hun contacten delen met de GGD's als zij besmet blijken - en daarna thuisblijven als het wordt gevraagd. 'Maar als mensen zich niet aan deze regels houden werkt het opgezette systeem niet', aldus een woordvoerder van de GGD.

--------
(c) 2020 DPG Media B.V.
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66



More information about the D66 mailing list