[D66] Plaatjes Poolijs September 2008-2018 beschikbaar

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Thu Sep 27 11:38:40 CEST 2018


20 jaar geleden riep iedereen ook moord en brand te schreeuwen over het gat in de ozonlaag (met name boven Antarctica). Daar hoor je nu ook bijna niemand meer over. Laten we wel zijn, het klimaat verandert, maar dat is een natuurlijk gegeven (glaciaal, interglaciaal etc...). Die klimaatverandering en "Global Warming" zijn volgens milieugekkies de oorzaak van de afgelopen hete zomer. Maar in 2008 hadden we ook een bloedhete zomer en in 2014 was het eind September (!) in Toronto 28 graden. Ander uiterste (aan den lijve ondervonden): eind Januari 2017 reed ik van Dunedin naar Wanaka (Nieuw Zeeland) en lag er sneeuw op ca 900m boven de zeespiegel terwijl het hoogzomer was. In het skigebied Cardrona nabij Wanaka waren er wintersporters op 1200m hoogte doodleuk aan het snowboarden. Dit soort extremen komt natuurlijk niet ieder jaar voor, maar als het regelmatiger gebeurd dan moeten we volgens mij wel enigszins de vinger aan de pols houden. De winterse omstandigheden in de zuidelijke zomer zouden, denk ik, niet voorkomen als er een groot ozongat zou zijn en Global warming wordt op deze manier naar de fabeltjeskrant verwezen...
Enige verklaring voor de winterse omstandigheden is dat er slechts alleen water tussen Nieuw Zeeland en Antarctica ligt en dat bij zuidelijke stroming ijskoude licht vrij spel heeft vanaf de zuidpool tot ver op het zuidereiland.

Ernst Debets/
Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 <d66-bounces at tuxtown.net> Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: woensdag 26 september 2018 10:04
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Plaatjes Poolijs September 2008-2018 beschikbaar

Gisteren heb ik op,
   http://www.fluks.combidom.com/climate/?images=September
de laatste plaatjes van de omvang van het Noord- en Zuidpoolijs gezet. 
Het betreft de officiele plaatjes - die van het National Snow & Ice Data Center en geen gebazel van Greenpeace, slecht geinformeerde politieke partijbureaus of dito klimaattafels. Het zijn de plaatjes van de equinox van 23 september 2018 toen het Noordpoolijs op z'n kleinst was (op de Noordpool valt op 22 of 23 september de poolnacht in; daarna groeit het ijs snel aan tot de Zon in het Lentepunt staat en het Noordpoolijs op z'n grootst zij).

Op deze site staan thans de plaatjes van de afgelopen 10 jaar. Wat opvalt is dat (met alle ruis die ermee gepaard gaat, hoor) zowel het
Noord- als het Zuidpoolijs tijdens het herfstpunt een ietsiepietsie zijn gegroeid. In de media horen we momenteel vrijwel dagelijks het tegenovergestelde (tja, zo werkt propaganda).


Marc Fluks, Amsterdam
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66


---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus



More information about the D66 mailing list