[D66] Staphorst schrapt... Het referendum

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Fri Sep 1 19:37:23 CEST 2017


Laten we alsjeblieft een beetje nadenken en misschien wat opportuner:

De hier geciteerde schreeuwlelijken Wilders, Bosma en Baudet schijnen niet te beseffen dat een raadgevend referendum indertijd het hoogst haalbare was (behalve Wilders zat er geen van genoemde personen in de kamer). Zolang CDA, CU en een gedeelte van de VVD tegen een correctief referendum zijn is het invoeren daarvan een utopie. Als Baudet en Wilders iets hiermee willen zullen ze moeten gaan lobbyen en niet aan de kant blijven schreeuwen. Het huidige raadgevende referendum is door diverse partijen (inclusief D66) om zeep geholpen doordat bij belangrijke referenda de regering en 2e kamer bij meerderheid de uitslag doodleuk naast zich neerlegde.
D66 zou zich nu moeten concentreren op de gekozen burgemeester. Ik krijg de indruk dat dit wel doorgaat omdat de formerende partijen het voorstel op een zeer slimme manier gaan inrichten: Thans staat de manier waarop de burgemeester wordt benoemd beschreven in de grondwet. Door dit nu uit de grondwet te schrappen (het voorstel daartoe is inmiddels al "halfkoers" heb ik begrepen) kan er door iedere gemeente zelf beslist worden hoe ze een nieuwe burgemeester laten kiezen (Commissie uit gemeenteraad of directe verkiezingen). Vanmorgen stond er in de Telebelg/Televaag een artikel waarin een overzicht van gemeentes waar de afgelopen jaren een burgemeestersverkiezing (referendum) gehouden is en de bijbehorende opkomsten en percentages voor de persoon die burgemeester geworden is. Alleen in de gemeente Best (Braboland) was er sprake van een serieuze opkomst (2002: 61,4%) waarbij, hoe kan het ook anders, een D66 burgemeester gekozen werd (de huidige D66 voorzitster). Droevig dieptepunt: Utrecht 2007, 9,25% opkomst waarbij Aleid Wolfsen tot burgervader gekozen werd. Misschien is die lage opkomst te danken aan het feit dat Henk Westbroek niet mocht meedoen (Henk Vreekamp  zal als ervarings Utrechter op deze lijst daarover meer kunnen vertellen denk ik..). Westbroek schijnt het overigens 3x geprobeerd te hebben, is echter 3x door CdK en/of gemeenteraad tegengewerkt, althans die indruk wekt hij in het genoemde artikel.
En dan hebben we het nog niet eens over de soapopera's die zich in diverse gemeenten omtrent dit onderwerp afspelen. Als ten hemel schrijend voorbeeld mijn woonplaats Zaanstad:
Na het vertrek van de mensenschuwe Geke Faber (PvdA) werd in eerste instantie de procedure stopgezet omdat een aantal kandidaten zich terugtrok. Als tussenoplossing werd Ruud Vreeman (ook PvdA en oud-burgemeester van Zaanstad en Tilburg) teruggehaald en als interim burgemeester benoemd (niets ten nadele van Ruud => van mij mag hij nog best een paar jaar blijven). Vervolgens wordt er in 2e instantie iemand benoemd die al bij de eerste ronde meedeed (Hamming, ook weer PvdA) en ook nog eens min of meer de benoeming tot burgemeester in 's Hertogenbosch op zak had. Alleen al deze gang van zaken waar achterkamertjes gekonkel hoogtij viert doet je verlangen naar een open burgemeestersverkiezing. Zou me meevallen als de PvdA hier ook in meegaat => ik denk dat zij zullen moeten vrezen om veel burgemeestersposten te verliezen, om te beginnen Amsterdam. Of zijn er nog PvdA ex-kamerleden/ministers die ingeschoven moeten worden als van der Laan onverhoopt vervangen moet worden voordat de grondwetswijziging een feit is?

Ernst Debets/
Zaanstad


-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: vrijdag 1 september 2017 11:07
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Staphorst schrapt... Het referendum

Bron:  Telegraaf
Datum: 1 september 2017
URL:   
http://www.telegraaf.nl/binnenland/29099442/___Democratie_uitgehold___.html


FvD: Democratie uitgehold
-------------------------

Den Haag -  Politieke partijen die niet aan de formatietafel zitten, reageren ontzet op het nieuws dat het raadgevend referendum mogelijk wordt afgeschaft. Ze richten hun pijlen op D66. Aan de formatietafel wordt door VVD, CDA, D66 en CU het voorstel besproken om het raadgevend referendum af te schaffen, meldde De Telegraaf gisteren. D66 zou daar, als een soort ruil, het gekozen burgemeesterschap voor terug kunnen krijgen. Het raadgevend referendum valt de meeste politici in de praktijk tegen. Omdat het bindend referendum politiek onhaalbaar is, kan
D66 kiezen voor de buit die wel binnen handbereik is: 
burgemeestersverkiezingen.


'Hou je mond en doorlopen'

Het schiet enkele partijen in het verkeerde keelgat. „Einde referendum, einde D66', voorspelt PVV-leider Wilders. „Politiek tegen burger: hou je hoofd en doorlopen', vat partijgenoot Bosma samen. Forum voor Democratie-voorman Baudet vindt dat de democratie wordt 'uitgehold' en meent dat 'de burger buitenspel' wordt gezet als het wordt afgeschaft. 
Zijn partij plaatste een online link waar teleurgestelde D66'ers hun lidmaatschap op kunnen zeggen.


'Meer inspraak belangrijk'

Pechtold ging gisteren niet in op wat er aan de formatietafel wordt besproken. Hij zegt wel dat hij meer inspraak voor burgers belangrijk vindt, dat kan dus ook de burgemeestersverkiezing zijn.

--------
(c) 2017 TMG
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66


---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus



More information about the D66 mailing list