[D66] Pechtold: Combinatie met ChristenUnie is onwenselijk

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Thu May 18 21:24:33 CEST 2017


Dan staat met Pechtold D66 voor een duivels dilemma: Op sociaal economisch gebied kunnen CU en D66 uitstekend samen door één deur, dat hebben bepaalde situaties in het verleden wel bewezen. (Ik was vanmiddag in Rotterdam, nabij het Nieuwe Luxor Theater): Mijn gedachten gingen onmiddellijk terug naar het beruchte congres in 2012 toen Pechtold zijn speech moest herschrijven omdat tijdens het D66 congres Wilders de stekker uit Rutte 1 haalde. Naar verluid heeft Pechtold zo snel mogelijk contact opgenomen met toenmalig CU leider Arie Slob met de vraag: "wat gaan we nu doen?" Ook toen al bleek dat de CU de PvdA op sommige punten links inhaalde. De vrees van Pechtold nu is dat een tweetal zorgvuldig door D66 voorbereide wetsvoorstellen (Dijkstra over donorregistratie en Bergkamp met de zgn "Wietwet") in een samenwerking met CU zullen sneuvelen (zeker omdat CDA nou ook niet direct staat te juichen bij deze voorstellen). Ik denk dat we bezig zijn met een voorspel tot coalitie VVD/CDA/D66/PvdA, in mijn ogen de enige mogelijkheid omdat ten principale deze 4 partijen elkaar niet uitsluiten. Niet voor niets heeft het VVD orakel in Fryslân (of all people) de PvdA al min of meer opgeroepen om alsjeblieft weer mee te doen. Als Asscher zijn wonden gelikt heeft dan moet PvdA uiteraard wel inleveren op ministersposten, maar laat ze dan Dijsselbloem behouden en kijk wat er te maken valt. Heeft voor D66 ook een kans dat genoemde wetsvoorstellen niet zullen sneuvelen in de senaat. Een aantal zaken kan toch ook met wisselende steun geregeld worden?

Ernst Debets/
Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: donderdag 18 mei 2017 12:18
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Pechtold: Combinatie met ChristenUnie is onwenselijk

Bron:   Algemeen Dagblad
Datum:  17 mei 2017
Auteur: Tobias den Hartog
URL:    
http://www.ad.nl/dossier-kabinetsformatie/pechtold-combinatie-met-christenunie-is-onwenselijk~a4dc3688/
Ref:    
http://www.ad.nl/dossier-kabinetsformatie/segers-voert-de-druk-op-d66-verder-op~a9c33ca6


Pechtold: Combinatie met ChristenUnie is onwenselijk
----------------------------------------------------

D66-leider Alexander Pechtold heeft zich voor het eerst hard uitgesproken tegen een regering van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. 
Pechtold noemt een combinatie met de christelijke partij zelfs 'onwenselijk'. Dat zei de D66-leider vanavond na zijn gesprek met informateur Edith Schippers, die momenteel verkent welke partijen het beste kunnen deelnemen aan de volgende onderhandelingspoging voor een nieuw kabinet.

Pechtold vindt de ChristenUnie geen goede optie omdat samenwerking van het 'motorblok' met deze partij slechts 76 zetels in de Tweede Kamer zou opleveren. Daarnaast is de christelijke partij fel tegenstander van het D66-voorstel om mensen op leeftijd met een voltooid leven te helpen sterven. Pechtold ziet wel brood in samenwerking met de Socialistische Partij. 'Ik zoek evenwicht. Dat zit naar mijn gevoel bij SP, maar PvdA is ook een werkbare mogelijkheid.'

--------
(c) 2017 Persgroep
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66


---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus



More information about the D66 mailing list