[D66] D66'ers: Partij moet socialer worden

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Fri Jun 24 14:11:50 CEST 2016


Inderdaad,

Dan hebben we weer een leuk discussie item op het jubileum partijcongres dit najaar.
Ik herinner mij in deze dat Jacob Kohnstam vond dat Jan Terlouw wel erg links geworden is. Op het communistische af...

Ernst Debets/
Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: vrijdag 24 juni 2016 12:20
Aan: d66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] D66'ers: Partij moet socialer worden

Bron:  Trouw
Datum: 24 jini 2016
URL:   
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4326800/2016/06/24/D66-ers-Partij-moet-socialer-worden.dhtml
Ref:   
http://vanmierlostichting.d66.nl/2016/06/22/beteugel-recht-sterkste/


D66'ers: Partij moet socialer worden
------------------------------------

Manifest Een groep lokale D66-politici wil een ruk naar links maken en ziet oud-partijleider Jan Terlouw als voorbeeld. D66 moet zijn koers verleggen door niet langer te hameren op economische hervormingen, maar te strijden tegen sociale ongelijkheid. Dat bepleit een groep lokale D66-politici in een manifest op de website van het wetenschappelijk instituut van de partij. Het is voor het eerst in lange tijd dat in de partij discussie is over de koers van D66. Nu het verkiezingsprogramma voor 2017 opgesteld moet worden, gaat het als eerste over het sociale gezicht van de partij.

Onder de titel 'Beteugel het recht van de sterkste' roepen drie lokale politici uit Utrecht, Rotterdam en Den Haag D66 op om weer het linkse gedachtegoed te omhelzen van oud-partijleider Jan Terlouw. Zij vinden dat de partij genoeg nadruk heeft gelegd op economische hervormingen en individuele vrijheden. 'Het is tijd voor een nieuw verhaal.'


Rechtvaardigheid

Het drietal pleit voor 'radicale kansengelijkheid', onder andere voor kinderen uit lagere sociaal-economische milieus. Ze willen een einde aan het marktdenken en een actieve overheid die 'rechtvaardigheid' 
nastreeft, alsmede 'rechtvaardige verdeling van de welvaart'. Ook vinden ze dat D66 geen compromissen meer moet sluiten over duurzaamheid.

Oud-partijleider Jan Terlouw is blij verrast met het pleidooi. 'Ik hoop dat dit gaat doorklinken in het verkiezingsprogramma. Politiek gaat over rechtvaardigheid. Maar de politiek laat alles over aan de markt. Mijn partij heeft daaraan meegedaan, ikzelf ook destijds. We moeten ons dringend bezinnen, want de gevolgen zijn dramatisch'.


Een liberaal gezicht

Onder Terlouw werkte D66 vooral samen met linkse partijen, onder de huidige partijleider Alexander Pechtold had D66 vooral een liberaal gezicht. Ook Pechtold gaf onlangs op het partijcongres al een signaal dat hij het profiel van de partij wil bijstellen.

Hij zei zei dat D66 wil investeren in gelijke kansen. Hij maakte dat nog niet concreet, behalve dat hij de 'onvrede in de samenleving' wil kanaliseren. De partij kreeg vaak het verwijt vooral hogeropgeleiden te bedienen.

Lars Roodenburg, vicefractievoorzitter van D66 in Utrecht, zegt dat hij al 'diverse steunbetuigingen' uit de partij heeft gehad. Hij ziet de tekst niet als oproep voor een linksere koers. 'Dit gaat niet over links of rechts. Er is geen richtingenstrijd, wij agenderen een paar echte D66-punten voor het verkiezingsprogramma.' Prominente D66'ers hebben nog niet op het manifest gereageerd.

Oud-partijleider Jan Terlouw kijkt al verder. 'Met wie je gaat regeren, dat bepaalt de koers van de partij.' Hij heeft nu al een advies voor Alexander Pechtold: 'Kijk heel serieus naar een centrum-links kabinet'.

--------
(c) 2016 Persgroep
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66


---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus



More information about the D66 mailing list