[D66] Syrie kruitvat en Nato ook

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Mon Feb 15 08:55:41 CET 2016


Democs,

Komt een Derde Wereldoorlog naderbij? Al jaren – na Vietnam – lijkt het Midden-Oosten het enige kruitvat voor een wereldwijd gewapend conflict. Onderling zijn de Arabische landen gewapend verdeeld. Maar nu laten ook de grootmachten zich in de Syrië-crisis (plus Irak) sleuren.

- Frankrijk wil dat Turkije stopt met militaire aanvallen op Koerden, met name die in Syrië. Maar de fundamentalistische president Erdogan gaat gewoon door.
- Westerse geallieerden uit de Nato bombarderen vooral IS-terroristen in Irak en Syrië. Tegelijk bewapenen ze zowel de Syrische oppositie als de Koerden buiten Turkije.
- Rusland bombardeert de Syrische oppositie tegen de Britse oogarts Assad die Damascus en omstreken bezet houdt. Overigens vindt Poetin dat Assad beter kan ophoepelen voor een nieuwe regeling.

Turkije is Nato-lid en opereert ook onder die vlag, met de Nato-leden Frankrijk en de USA als openlijk tegenstander. Nato-wapens worden onderling tegen sympatisanten van andere Nato-leden gehanteerd! Verder chanteert Turkije de EU met een toestroom van honderdduizenden vluchtelingen naar Europa dat zo intern verder wordt gedestabiliseerd. En hier speelt Duitsland weer een verwarrende rol.

Aan het begin van Wereldoorlog I was het ook zo’n mikmak van tegenstrijdige belangen en acties. En uit de Nato treden voor een neutraal Nederland kan ook niet meer sinds *geen enkele* politieke partij in Nederland het in z’n program heeft staan. Zelfs de SP wil braaf-kritisch lidmaatschap en een geuniformeerd koningshuis sinds ze als opvolger van de PvdA als echte sociaal-democratische partij de republiek en een uittreden uit de Nato heeft afgeschaft. De SDAP deed dat al in 1914. l’ Histoire se repète?

Komt er ooit nog eens een heldere visie van de democraten?

Uw Last Post-bode, hv.u.




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20160215/dcb4ae84/attachment.html>


More information about the D66 mailing list