[D66] Instituut Dijkgraaf weigert onderzoeksjournaliste toegang

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Sat Dec 3 15:45:22 CET 2016


Beste demo’s,

Dat had ik een dag eerder moeten weten! Het Princeton Institute for Advanced Studies (IAS) weigerde op 2 december, precies op de dag en vrijwel hetzelfde moment (5:30 pm Am. tijd) dat haar directeur en Leon Levi professor Robbert Dijkgraaf een lichtshow gaf op de Nederlandse televisie  (DWDD Universiteit),  aan de Amerikaanse onderzoeksjournalist Lucy Komisar (belastingontwijking, corruptie) de toegang tot datzelfde IAS. Dijkgraaf en consorten hebben in Princeton een lezing georganiseerd met de Britse American-born businessman Bill Browder (1964) als spreker, toevallig een neef van de IAS-sponsor William Browder (1934) naar wie ook een lezingenserie op het IAS is vernoemd. Adres: 1 Einstein Drive, Princeton NJ, 08540 USA.

Journalist Komisar ontdekte dat neef Browder sinds 2012 is verwikkeld in een corruptieaffaire, gesjoemel met bedrijven in Rusland: Poetin c.s. zouden hem vervolgens die bedrijven hebben afgepakt, een accountant legde letterlijk het loodje, waarop de USA reageerde met een inreisverbod voor betrokkenen wegens bedrijfsdiefstal en schending van mensenrechten. De rol van neef Browder wordt verder uitgezocht. De zaak lijkt op een Panama-schandaal: in dit geval zouden Russische bedrijven hebben gehandeld onder de paraplu van het Westerse offshore systeem, zoals het opkopen van een Russich telefoonbedrijf via een constructie op de Britse Virgin Islands. Bowder is sinds 1996 actief in Moskou en heeft er een Russisch-Amerikaanse investeringsfirma Hermitage Capital Management (grootaandeelhouder tevens de Amerikaanse Republic National Bank of New York) welke via Guernsey Russiche bedrijven helpt “privatiseren” (vermoedelijk richting Poetin clan). Zijn specialisme is het om Russische bedrijven op te kopen die zijn leeggeplunderd door het Russisch management.  Bowder liet zich in 1998 ombouwen tot Brits burger om zo de Amerikaanse belasting op offshore profits te ontlopen.

Van de weeromstuit, en ondanks ‘its commitment to open discourse’, verbiedt de chef voorlichting van Dijkgraaf, Chris Ferrara, op het allerlaatste moment de toegang aan de journalist om zo lastige vragen tijdens de lezing te voorkomen. De bijeenkomst wordt ineens (mail om 14:03) besloten verklaard. Journalisten zouden eerst toestemming moeten vragen aan het kantoor van neef Browder in Londen (...’all press must be vetted and approved by Mr. Bowder’s London office’). 

De Nederlandse media zullen dit schandaaltje rond Robbert Dijkgraaf graag door de vingers zien, al was het maar om onze eigen nationalistische trots (‘Nederlander directeur in USA’) niet te kwetsen. Inderdaad, Ome Geert is duidelijk niet de enige met deze handicap. De vrouw van Dijkgraaf is trouwens columnist bij NRC Handelsblad. Is dit Amerikaanse verhaal een leuk onderwerpje voor haar?

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20161203/40ba3853/attachment.html>


More information about the D66 mailing list