[D66] Stekker-auto's dure grap voor belastingbetaler

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Wed Aug 10 17:47:54 CEST 2016


Democs,

Elk decennium telt de eigen dwaasheid.

In de 1960s was dat de atoomcentrale: vooruitgang zonder smog en benzinewalm, was het motto. Dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen was toen nog onbespreekbaar voor de toenmalige eco’s .  Wie protesteerde was extremist of communist.

In het eerste decennium van 2000 hebben de eco’s de klapwiek en de stekker-auto tot heilige koe verklaard. Als heel Nederland en de Noordzee vol windmolens staat kan de helft van de bevolking meegenieten van deze dure energie. Mits niet iedereen intussen ook nog een electrische fiets of e-auto neemt, want dan moet er toch weer meer olie, gas en kolen worden gestookt.

De stekker-auto vormt een drama. Er komen er nauwelijks bij, het aantal daalt zelfs sinds de hybride karretjes (een lust voor onze consultants, zo bleek, maar ze reden wel steeds op benzine) niet meer fiscaal voordelig zijn. In Duitsland is er een subsidiepotje van 1,5 miljard over. En nu bekent VVD-staatssecretaris financiën Wiebes ook nog dat de belastingvoordeeltjes weggegooid geld zijn want de e-auto’s brengen geen enkele klimaatverbetering. Wat ik niet wist: de EU heeft destijds de autofabrikanten over de brug gehaald met de toezegging dat voor elke stekkerauto elders in Europa een conventionele benzine/dieselauto extra mag worden verkocht (NRC 05.08.2016, p.7). 

Die eco’s toen en nu zijn gevaarlijke bedriegers, want 1. een groot deel van de elektrische voertuigen blijft gevoed worden met fossiele energie, en 2. ze ontnemen bij fabrikanten de aandrang om, vanwege regelgeving en concurrentie, steeds schonere verbranding na te streven (waardoor niet meer centrales of bij productie energieslurpende klapwieken nodig zijn).

De stekker-autobezitters zijn trouwens vaak irritante kakkers. Ik spreek uit ervaring: bij het oplaadpunt voor mijn huis staan vrijwel permanent alleen twee lease-Volvo’s soms dagenlang geparkeerd, met een gevaarlijke kabel zwabberend over de stoep. En Groen-Flinks zwijgt in alle talen, behalve het juridisch. De andere partijen doen er ook het zwijgen toe. Eco is kennelijk het coalitie-domein van GL, net als islam van de PVV. Iedere heikneuter z’n stekkie. Helaas is dat geen democratie...

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20160810/59c4b87d/attachment.html>


More information about the D66 mailing list