[D66] Diep racisme

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Mon Sep 28 22:45:18 CEST 2015


Hmm democs,

Misschien is het sommigen van jullie opgevallen? Dat er ineens een massieve sympathie bestaat voor politieke vluchtelingen. Wat is er gebeurd? Ineens komen er vrijwel blanke middenklassers uit Syrië met waarschijnlijk een redelijke opleiding (40-70% wordt op tv geschat) en vaak Engels sprekend op een niveau dat vele Vaderlanders zichzelf toemeten naar Westeuropa. Domineesdochter Angela Merkel nam, zeer opvallend, het voortouw door in eerste instantie ieder heel humanitair toegang te verlenen. En het Rode Kruis in ons landje verdubbelt zomaar na een summiere oproep haar aantal vrijwilligers.

Wat is het verschil met voorheen? Syriërs zijn geen negers. De nette mensen hier zullen het natuurlijk niet willen erkennen – maar ook zij laten, spiegelsgewijs, zien dat hun actie mede wordt bepaald door virulente etnische gevoelens. Zwarte vluchtelingen riepen deze gevoelens niet op. Van de weeromstuit profiteren Eritrese vluchtelingen nu wel van deze sympathiegolf, maar ja, dat zijn (grotendeels) “Arabische” zwarten zoals madame Hirsi Ali.

Wat wil ik hiermee zeggen? Niet zozeer geloof of nationaliteit bepalen de positieve reacties bij de Westeuropese middenklasse maar huidskleur en opleidingsniveau (of: sociale klasse). Antropologen gaan er vaak vanuit dat met name taalonderscheid ons (soms rabiaat) etnocentrisme voedt. In het geval van de Syrische vluchtelingen gaat dit waarschijnlijk slechts heel gedeeltelijk op.

Racisme zit, zeker bij weldenkende burgers, vaak dieper dan je denkt.

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20150928/06cb1ab8/attachment.html>


More information about the D66 mailing list