[D66] It's more obvious that...

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Fri Feb 20 14:25:55 CET 2015


Ik denk dat nog wat meer factoren dan het gebruikelijke (internationale) wangedrag van financiele elites de situatie in Griekenland medebepalen:

- De economische cultuur bij de Grieken zelf: (we hebben het er al wel eens over gehad) het nepotisme, structureel zakelijk bevoordelen van de neven en neefjes. Typisch voor een kleinschalige, en daarmee automatisch onderontwikkelde dorpseconomie.

- Het feit dat de EU het volle pond van de leningen terug wil hebben, terwijl het voorheen misdadige Duitsland in 1953 haar oorlogsschulden grotendeels kreeg kwijtgescholden. De weigering van notabene Duitsland om zoiets nu weer te doen voor Griekenland (zwaar slachtoffer toen) komt hard aan bij de Grieken. Daaruit zijn die cartoonaanvallen op Merkel en Schäuble met Hitlersnor verklaarbaar. Een deel van de Duitse herstelbetalingen aan Griekenland staan trouwens nog open...

- Het grootste deel van de “leningen” gaat naar het overeind houden van de banken, en de gewone belastingbetaler mag de kosten betalen. De EU als een soort hedgefund: bij overname het overgenomene zelf de overname laten financieren.

- De complothysterie tegen die vrolijk-gladde nieuwe financienminister Varoufakis: het is een spel-professor, dus die sluwe vos zal ons wel belazeren... Het anti-intellectualisme druipt er in het Vrije Westen wel erg van af. Populisme van de elite.

- Dat de EU IMF ECB de poot stijf houden, komt natuurlijk omdat anders ook andere grote schuldenaren (Ierland, Spanje) een gunstiger behandeling willen. Maar ja, internationaal is er nergens sprake van gelijk monniken gelijke kappen. Elke economische situatie is specifiek.

Kortom, zijn we er in 1953 slechter van geworden toen vormalig Nazi-Duitsland de schulden goeddeels kwijtgescholden kreeg? En wat voor consequenties kan dat voor nu hebben?

hv,u


From: Ernst Debets 
Sent: Friday, February 20, 2015 11:38 AM
To: 'informele D66 discussielijst' 
Subject: Re: [D66] It's more obvious that...

Maar we vergeten daarbij het volgende te vermelden:

-          Rijke Grieken hebben na de introductie van de Euro jarenlang dmv.de nationale sport (belastingontduiking) hun tegoeden buiten Griekenland ondergebracht zonder dat de overheid ze ook maar een strobreed in de weg gelegd heeft.

-          De Syriza regering er beter aan doet bovenstaande probleem aan te pakken ipv. In Brussel om meer centen te zeuren. Ga in Zürich, Geneve of de Bermuda’s aankloppen ipv.in Brussel!

-          En stuur daarnaast een gepeperde rekening naar Broadstreet 85 New York omdat de aldaar gevestigde oplichtersfirma de Grieken met allerlei trucjes de Euro ingeloodst heeft terwijl ze er van geen kant voor klaar waren

 

Ernst Debets/

Zaanstad

 

Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens J.N.
Verzonden: woensdag 18 februari 2015 20:17
Aan: informele D66 discussielijst
Onderwerp: [D66] It's more obvious that...

 





--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20150220/8e7e2982/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 74049 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20150220/8e7e2982/attachment-0001.jpg>


More information about the D66 mailing list