[D66] Willem Vermeend en zijn ballonetje

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Thu Sep 25 23:45:18 CEST 2014


Democs,

Grappig, die sociaal-democraten onder mekaar. Ex-staatssecretaris PvdA, Willem Vermeend ageert in zijn nieuwe boek “Arm & Rijk in Nederland” tegen het Capital-boek van de Franse econoom Thomas Piketty. Wij in Nederland hebben geen ongelijkheidsprobleem, aldus Vermeend, en in de toekomst zal dit probleem ook niet ontstaan. Liever dus geen hogere belastingen maar meer onderwijs, dat helpt.

Ik vraag me af of Vermeend de 970 pagina’s van Piketty wel heeft gelezen. Want Piketty geeft in een rijtje landen o.a. de volgende cijfers: in Japan was in 1981 besloeg het inkomen van de 1 procent rijksten 7% van het totale inkomen, in 2012 10%;  in de UK ging het van 6,5% naar 13%, in de USA van 8% naar 20%. En je raadt het al: de stijging van de inkomensongelijkheid was minimaal in Frankrijk en ... Nederland. Aldus de sociaal-democraat Piketty.

Is de socialist Vermeend dus eigenlijk alleen maar tegen hogere belastingen voor de rijksten? En heeft hij daarvoor als kapstok een trucje nodig – vergeten dat Piketty voor Nederland een uitzondering maakt wat betreft de (toename van de) inkomensverschillen?

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20140925/e7bf20f0/attachment.html>


More information about the D66 mailing list