[D66] Koopzondag

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Sun Sep 2 10:24:17 CEST 2012


Ernst,
Je verhaal bevestigt in wezen wat ik bepleit: een of twee vaste rustdagen om de marktwerking te reguleren (reguleren en controleren is toch het tweelingbroertje van de vrije hand). Trouwens, in Europa vormen overheden het Lichtend Pad in deze: steeds meer (culturele) instanties zijn op maandag en dinsdag gesloten, terwijl ze vanwege de marktwerking op zaterdag en zondag open zijn. Voor hetzelfde geld kun je de boel dichthouden op zaterdag en zondag (Duitsland ging ons in die richting voor, te beginnen  met de zaterdagmiddag).
Of genieten uitgeputte (en gedrogeerde) ondernemers de voorkeur bij D66? En voor consumptieverslaafden koesteren wij toch minachting?
hv,u
---
  ----- Original Message ----- 
  From: Ernst Debets 
  To: 'informele D66 discussielijst' 
  Sent: Friday, August 31, 2012 11:30 PM
  Subject: Re: [D66] Koopzondag


  Henk,

   

  In de praktijk valt het allemaal nog wel mee. In Zaanstad is onder D66 aanvoering en gebruikmakend van het zgn. "Alexandrium arrest" (als een gedeelte van de stad toeristisch gebied is geldt dit voor de hele stad) het nu iedere Zondag koopzondag van 12:00-17:00. In de praktijk heeft dit ot gevolg gehad dat alleen de grote ketens (Saturn, Primark, C&A, HEMA etc.) op Zondag open zijn. De meeste andere winkels zien er geen brood in en houden hun winkel op Zondag gesloten. Opvallend is dat een aantal horecagelegenheden wel open is omdat ze (met name door Primark en Saturn) op Zondag zeer veelklandizie hebben. Dit alles heet met een mooi (neo-liberaal) woord: marktwerking.

  Vergeet daarbij ook niet dat D66 onder de bezielende leiding van Hans Wijers groot voorvechter is van de 24 uurs economie. 

  Opvallend is dat bij het binnenhalen van het koopzondag voorstel er een opmerkelijke tegencoalitie was van SP, CU en CDA (allen om hen moverende uiteenlopende redenen). Ook VVD en PvdA waren in eerste instantie tegen (PvdA om zelfde redenen als SP, VVD als opportunistische coalitiepartner). Echter toen D66 de VVD met argumenten omhad volgde de PvdA ook (schoorvoetend).


  En die kapitalistische Maandag? Die duurt in de meeste plaatsen slechts tot 11 uur 's ochtends...

   

  Ernst Debets/

  Zaanstad

   



   

  Van: d66-bounces at tuxtown.net [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens Henk Vreekamp
  Verzonden: vrijdag 31 augustus 2012 22:19
  Aan: informele D66 discussielijst
  Onderwerp: [D66] Koopzondag

   

  Democs,

   

  D66 is een van de clubs die zich (lokaal) al jaren hard maken voor de koopzondag op elke zondag. Dat zou het ondernemen bevorderen alsook de consumentistische vrijheid.

   

  Grappig dit anti-christelijk dogma. Wat dan te doen met de kapitalistische maandag? De wat? Juist, alle zaken dicht op elke maandag. Knap lastig, als je op vakantie bent in bijv. Frankrijk...

   

  Kortom, laat zondag de boel maar dicht (traditie) opdat maandag/dinsdag de boel open kan. D66 is toch - als een van de laatsten - voor multicult, ook voor het eigen volk...

   

  Henk Vreekamp, Utrecht

   



------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  D66 mailing list
  D66 at tuxtown.net
  http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20120902/5a181bde/attachment.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.gif
Type: image/gif
Size: 5655 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20120902/5a181bde/attachment.gif>


More information about the D66 mailing list