[D66] PvdA of SP?

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Tue Jun 5 11:40:06 CEST 2012


Democs,

Het lijkt er steeds meer op dat Roemer-SP er alles aan zal doen om de PvdA uit het debat en uit een toekomstige coalitie weg te drukken. Na wat nieuwkomers-gebler hoor je inderdaad niks meer van PvdA-Samson. En het Veiligmeester-Gregoriaans van Pechtold en het zelfs door werkgeversvoorzitter Wientjes afgestrafte beoliberalisme van onze 40-urige Huismus beginnen te vervelen. Dat wordt dus een zwart-wit tweestrijd tussen de VVD en de SP, met PVV, PvdA en CDA aan de zijlijn en knapengezang van D66 hoog in een telecomtoren.

Zou de PvdA nog kunnen terugkeren in het DenUylse spoor? Enige indicatie valt te peuren uit het ingezonden stuk "Kunduz-akkoord schept onzekerheid" van het biologisch professorale corifee der PvdA-fractie, de ook zonder hoed immer sympathieke dr. Ronald Plasterk, Volkskrant 19 mei. p. 30. Hier somt hij zijn vele aanvalspunten op het Kunduz-akkoord op (=commentaar).

- De nullijn voor politie en onderwijs. (Een beetje pech is hier dat vakbonden en gemeenten een iets ander akkoord sloten).
- Sterk verhogen eigen risico in gezondheidszorg: verschuiving lasten van gezonde massa naar de zieke minderheid. (Sterk punt).
- BTW-verhoging van 4 miljard verlaagt de bestedingen, jaagt crisis aan. (Juist punt, maar zeg dan ook op z'n Keynesiaans dat je als overheid je eerst tijdelijk in de schulden moet steken om die vervolgens te kunnen delgen met de belasting op aantrekkende bestedingen).
- Het AOW-gat dat ontstaat door verlating pensioenleeftijd waardoor 65-jarigen in de nabije toekomst een of vele maanden in de bijstand terugvallen omdat ze niet alleen van hun aanvullend pensioen kunnen leven. (Dit is een ernstig deficit dat de 5 Kunduzpartijen flink wat stemmen gaat kosten, zeker als er ook nog publicitair gezeurd gaat worden over "rijke" babyboomers e.d. De kans is groot dat zowel PvdA als SP hierbij veel extra kiezers trekken).
- De half ingetrokken kunstbezuinigingen: muziekonderwijs e.d. blijft de dupe, Joop van den Ende c.s. niet. (Protest past in algemene geste om onderwijs te sparen of te spekken).
- Bezuiniging op kinderopvang blijft. (Dat wordt dus knokken om de gedupeerde middenklasse en D66 snijdt zich in eigen vlees).
- Bezuiniging op sociale werkplaatsen en persoonsgebonden budget patienten gaat voor grootste deel door omdat er geen reparatiebudget is afgesproken. (SP en gristelijken zullen hier ruim aandacht aan besteden).
- Bovenmodale tweeverdieners leveren minder in dan middeninkomens. (Eveneens een sterk twistpunt voor PvdA en SP omdat de neoliberalen in hun propaganda er steeds  van uitgaan dat ieder behoort tot de "rijke" kinderloze succesvollen, edoch de werkelijkheid verduistert wel deze projectie - zeker als je wel eens meetings met D66-aanhang meemaakt).
- Bankenbelasting van 400 miljoen afgeblazen. (Leuk punt voor PvdA, SP en CU).
- Plan om medisch specialisten in loondienst te nemen vervallen. (Nu de zorgkosten stijgen en het aantal medische verrichtingen afneemt wordt dat dus een wedstrijd wie bereikt de meeste verpleegkundigen - ik denk de SP via haar vakbondscontacten).
- De dreiging van de EC richting Nederland rond die 3% budgettekort blijkt lucht te zijn, want Frankijk heeft gewoon de Sarkozybegroting ingediend die deze grens ruim overschrijft. (Inderdaad, van Brussel niks vernomen over sancties tegen Frankrijk. Dus prachtig campagnepunt).

Ik vraag me af of onze kunstzinnige veiligmeester en zijn huismus eigenlijk wel sociaal genoeg zijn om zich in het komende verkiezingsgeweld te weren. Plasterk heeft een aantal sterke punten die veel mensen raken. Glad-praten werkt dan contraproductief...

Henk Vreekamp, Utrecht
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20120605/2ee1df8e/attachment.html>


More information about the D66 mailing list