[D66] Arrogant burgers treiteren: plan Europa Museum

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Wed Dec 12 22:16:31 CET 2012


Democs,

Ach, het was maar een aankondiging in de FAZ, begin september, de conservatieve Frankfurter Algemeine Zeitung, en daarna wat zoeken en lezen:

Via het Europese Parlement is er een plan ontwikkeld voor een nieuw Europa Museum, vanaf 2014 in Brussel. Een "House of European History" (HEH). Een nieuwe exporuimte van 4.800 vierkante meter in het Brusselse Eastman-gebouw, voorheen een ruime tandartsenkliniek. Vanwege de diplomatieke cultuur (Frans) sprak men tot 2010 nog van een "Musee de l'Europe". 

En ja, wat zien de Europese bestuurlijke elites in deze tijden van aarzelende bezuinigingen op Europees niveau dan als een "museum"? In een inmiddels verschenen boek/rapport over deze Europese gedachten rond een Europees Museum staat: het zal gaan om een "actieve arena voor de expositie van de huidige en toekomstige sociale thema's" in de EU. In academisch-Duits: "eine diskursiv-dekonstruktivistische Ansatz der Darstellung Europas".  Een museum als propagandacentrum voor top-down europeanisering: met een biografische opzet (verheerlijking Europa-godfathers) en een vergelijking van de Europese gedachte in de EU-landen. Over een prijs wordt nog niet gesproken.

Ietwat verlegen wordt nog opgemerkt dat er ooit werd gedacht aan een "Bauhaus Europa" in Aken - helaas werd dit plan afgeblazen door een referendum. En in Marseille en Berlijn zijn inmiddels al twee 'volkenkunde' - musea omgetoverd tot een 'Europa Museum'.

Ach ja, en wat hebben we hierover gehoord van onze EP-ers en onze veilingmeester-partijleider Alexander? In een tijd dat er op onze exportbeveiliging wordt bezuinigd (marine, luchtmacht, raketten) ten bate van militair-industriele prestigeprojecten (JSF)? Op een moment dat men zelfs voor eenderde wil bezuinigen op vooral bedrijfscontraspionage (AIVD)?

Lit.: Wolfram Kaiser e.a. - Europa austellen. Koeln: Boehlau Verlag, 2012.

Laat Wilders het maar niet horen... slaap zacht.

Groetjes, Henk Vreekamp (Utrecht).
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20121212/e102e94e/attachment.html>


More information about the D66 mailing list