[D66] EU:Russen reageren disproportioneel

T. Jouwstra tjouwstra at wxs.nl
Fri Jun 3 23:56:06 CEST 2011


Henk, 

Ik eet gewoon mijn komkommer zoals altijd. Dat bacterieën relevanter waren over de vraag over leven op aarde, wist ik al heel lang.

Groet,

Tjerk

From: Henk Elegeert 
Sent: Friday, June 03, 2011 11:45 PM
To: informele D66 discussielijst 
Subject: Re: [D66] EU:Russen reageren disproportioneel




Op 3 juni 2011 23:28 schreef T. Jouwstra <tjouwstra at wxs.nl> het volgende:


  Ik heb vandaag gewoon twee komnkommers gekocht, waarvan 1 voor mij zelf, om te eten, zoal Claudia van Breij snedig opmerkte. Van enig ECHEC heb ik nog niets gemerkt.

Naar alle waarschijnlijkheid ga je daar ook niets van merken, Tjerk, mits gewassen. ;) 

We wachten geduldig de incubatie tijd af, ondertussen:

"WHO te sensationeel over EHEC-bacterie"
Sjoukje Smedts − 03/06/11, 06u20

© reuters
De EHEC-bacterie, die al aan 19 mensen het leven kostte, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe, zeldzame variant van de E.coli-bacterie. De variant zou heel agressief en giftig zijn. 'De WHO gaat te kort door de bocht en reageert te sensationeel', vindt bacterioloog Herman Goossens.

Tot nu toe werden al ruim tweeduizend Europeanen ziek door de EHEC-bacterie. De bacterie is een variant van de E.coli-bacterie, die bij mensen voorkomt in de darmen. Een derde van de zieken lijdt ook aan hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), een gevolg van de EHEC-bacterie dat tot nierfalen, bloedarmoede en zelfs de dood kan leiden. De WHO meldt daarom niet alleen dat het om een zeldzame variant van de E.coli-bacterie gaat, maar dat de gemuteerde bacterie kwaadaardiger is en meer gif produceert. De EHEC-bacterie bleek eerder al heel resistent tegen antibiotica.

"Het is inderdaad merkwaardig dat de bacterie in deze combinatie voorkomt, maar het is helemaal nog niet zeker dat ze ook echt zo agressief is", nuanceert bacterioloog Herman Goossens. "Kijk naar het aantal sterfgevallen. In de jaren tachtig maakte de klassieke variant veel meer slachtoffers, vooral kinderen. Dat is nu niet het geval."

Goossens vindt daarom dat de WHO veel te kort door de bocht gaat en te sensationeel reageert. De organisatie heeft nochtans redenen om aan te nemen dat de nieuwe variant agressiever uit de hoek komt. De bacterie bezit bijvoorbeeld DNA van twee verschillende bacteriën.

"Het is niet omdat een bacterie een nieuw gen bezit dat dat gen ook echt giftige stoffen aanmaakt", legt Goossens uit. De onderzoekers zouden naar zijn mening beter meer tijd besteden aan het zoeken naar de bron van de besmetting. "Want het is nu een dubbeltje op zijn kant: het kan gaan om een eenmalige besmetting of de epidemie wordt erger."

Nu het ernaar uitziet dat de bacterie toch niet op komkommers huisde, komt een hele reeks andere producten in aanmerking als mogelijke bron: melk, kaas of eender welk voedingsproduct dat toevallig in aanraking kwam met rundermest.

Voor de Europese groenteboeren is het kwaad intussen al geschied. Rusland besliste om niet langer groenten uit Europese landen te importeren. Totaal onnodig, oordeelt de Europese Commissie, maar de prijzen van serregroenten als tomaten en paprika's dalen al sterk door het overaanbod dat nu op de Europese markten ontstaat.

Consumenten blijven ook buiten Duitsland op hun hoede, nu in Groot-Brittannië, Nederland, Oostenrijk en Denemarken eveneens gevallen van EHEC of HUS zijn aangetroffen. Ook in Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland zijn al mensen besmet. Behalve twee van hen kwamen ze allemaal recentelijk in Noord-Duitsland. Een van hen had contact met iemand die Noord-Duitsland bezocht. Het valt dus niet uit te sluiten dat er ook in ons land gevallen van EHEC of HUS zullen worden opgemerkt.
"
... overigens, Tjerk, Claudia zou als vrouw weleens ontvankelijker kunnen zijn voor de ziekte. De meeste slachtoffers blijken namelijk vrouwen ...

Ook je hamburger goed doorbakken, Tjerk. ;) 

Henk Elegeert





--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20110603/8cb49528/attachment.html>


More information about the D66 mailing list