[D66] Euro-blues/Nutsbedrijven-blues

ReindeR Rustema discussions at reinder.rustema.nl
Sat Feb 19 13:29:22 CET 2011


On 18 feb 2011, at 13:52, Henk Elegeert wrote:

> Wat hebben de jonge Ieren ermee te maken?
> 
> Alles. Het gaat om de ruimte die hen gelaten wordt, de keuzes die hen worden voor geschoteld, en die ze *terecht* weigeren. Politiek die weigert in te zien wat de gevolgen zijn van hun ondoordachte (adhoc) ingrepen.


En wat heeft dit nu te maken met de discussie over nutsbedrijven? We hadden het toch over nutsbedrijven of niet? Ik volg je niet meer. 


> 
> De Consumentenbond ijvert trouwens voor de rechten van consumenten op Europees niveau door samen met vergelijkbare organisaties daar te lobbyen.
> 
> Precies. Daar heb je hier als OV-reiziger wat aan, zeg !! Tegen die tijd loopt de diarree allang langs je broekspijpen af hoor. En wat als het lobbywerk mislukt? 


En nu haal je openbaar vervoer erbij. Dat zijn andere bedrijven dan die voor post en telecom. Waar hebben we het nou over? 



> 
> Verschillende landen zeiden NEE tegen Europa, remember? 


Nee, burgers uit die landen vulden NEE in op een raadgevend referendum biljet. Dat wordt uitgelegd als een NEE tegen Europa. Maar je weet niet waarom mensen NEE hebben ingevuld. Je krijgt een lijvig document voorgeschoteld en daar moet je ja of nee tegen zeggen. Als iemand ook maar 1 puntje vindt op 1 van die bladzijdes van zo'n grondwet of hoe je het wilt noemen waar zhij tegen is, dan is dat al een legitieme reden om NEE aan te kruisen. 




>  
> Dat kunnen ze goed omdat ze honderdduizenden betalende leden hebben. 
> 
> Precies, je rechten als burger moet je kopen. Als klant/consument wordt je door colporteurondernemingen van het kasje naar de muur gestuurd, omdat de politiek het marktprincipe dwingend aan haar burgers wenst op te leggen!  


Wederom, nee. Je moet je verenigen, dat is het punt. Alleen als je je organiseert kan je wat veranderen in een democratisch bestel. Als consument kan je alternatieven kiezen, behalve in monopolistische situaties. Die moeten gereguleerd worden, daar heb je de overheid bij nodig. 


>  
> Of heb je het niet over je rechten als consument maar je rechten als burger?
> 
> Wie beslist precies waarover en met welke gevolgen, en voor wie? 


Een consument is een individu die producten op een markt kan kopen met geld. Een burger is een inwoner van een land met een rechtstelsel en heeft allerlei rechten en plichten. Consumenten vormen dus een deelverzameling van burgers. 



> 
>> > en wordt je platgewalst tussen al die betere services, waar je per saldo geen reet aan hebt, immers; de echte of betere service wordt door geen enkele concurrent meer geleverd.
>> 
>> Welk product zoek je?
>> 
>> Vrij Burgerschap, die als consument ook echt wat te kiezen heeft en niet slechts opgescheept met keuzes die kennelijk al voor mij door anderen bepaald zijn. 
> 
> Burgerschap is geen product voor consumenten. Dat is iets voor burgers. 
> 
> ??? Burgers zijn geen consumenten ...


Nee, burgers zijn ook consumenten. Maar in de ene situatie handel je als burger en in de andere als consument. En je kan ook nog eens als burger kiezen om activistisch te consumeren. Maar burgerschap is iets wat je als burger afneemt. 

Hebben we het nog steeds over nutsbedrijven?


> En toch moeten die maar betaald lid worden van de consumentenbond? Voor het lobbywerk in EU, begrijp ik?!


Ja, voor onze rechten als consument. Dat is een specialisatie, een deelbelang. Dat organiseer je via bijbehorende structuren. 


> 
>> Je bent wel erg ver van huis, niet? Product .... 
> 
> We hadden het over nutsbedrijven die geprivatiseerd zijn en je rechten,
> 
> 
> Precies. Met die privatisering zijn de burgers hun rechten kwijt en mogen ze consumentje worden in een systeem waar ze nooit voor zouden kiezen. Over welke rechten gaan we het nu hebben? 


Maar welke rechten zijn er verloren gegaan? Kan je die opsommen? Ik heb geen idee wat nou het onderwerp van de discussie is. 



>  
> dus ik veronderstel dat we het hebben over het marktaanbod van consumenten?
> 
> Dat systeem dus waar ze zelf nooit voor zouden hebben gekozen !!??


Welk systeem? Bedoel je geprivatiseerde nutsbedrijven? Wie zegt dat consumenten daar nooit voor zouden kiezen? In sommige gevallen wel, in andere gevallen niet. Ook afhankelijk van de uitwerking. 



> Gedwongen zelfs je rechten op te geven en af te staan aan, ja aan wie eigenlijk? Welke bond komt er nu op voor hun rechten? Zijn het geen (model)consumenten, wellicht? 


Ik geef het op. Ik heb geen idee waar deze discussie over gaat en ik heb ook niet de tijd om te wachten tot het wel goed duidelijk wordt. 







-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20110219/3e026fbf/attachment.html>


More information about the D66 mailing list