Duisburg: angstcultuur en neolib?

Henk Vreekamp vreekamp at KNOWARE.NL
Sun Jul 25 07:38:55 CEST 2010


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Democs,

De paniekreacties bij de Love Parade in Duisburg deden me gelijk denken aan de recente Dodenherdenking op De Dam. Een gek schreeuwt wat en anderen versterken de boodschap, een paar stoere binkjes vallen van een trap en een hele stoet begint een stampede.

Erg moderne en erg recente ontwikkeling.In beide gevallen gaat het niet om een doelgerichte demonstratie (jaren 1970s, 1980s) maar om een wat passieve, amorfe gebeurtenis die niemand wil missen (nieuwsgierigheid, kuddesensatie).

Wat is misschien de context? Verklaring? Angstcultuur! De jarenlange propaganda rond veiligheid en anti-terrorisme eisen hun tol, ingebed in de antihumane, totalitaire ideologie van het neoliberalisme (het mythologische marktisme). Men schrikt van de ander terwijl men niet zonder kan.

Willen de zondaars, de agitatoren - de Wouter Bosjes, Brinkhorstjes en Bakkertjes - zich in rij, met de handen voor hun gelaat, naar Nieuwersluis begeven! Danku.

Henk Vreekamp, Utrecht

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list