For the Record: de Haagse Congresmotie en hoe het HB ermee omgaat
Hein Van Meeteren
heinwvm at CHELLO.NL
Thu Jun 21 18:24:17 CEST 2007
REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl
Ook ménsen moeten verantwoordelijk gesteld worden, Bernard . Ook ménsen moeten aangesproken worden. Het waren niet louter inhoudelijke zaken, het waren kliekjes/mensen die d66 de afgrond hebben ingemieterd. Zij dienen zich te verantwoorden. En Terlouw? Was hij óók niet een van de bobo`s die op het paascongres de zaal manipuleerden? Waar was hij toen?
Wat jij zwartepieten noemt, noem ik: ter verantwoording roepen. In jouw verhaal zie ik de escape alweer opdoemen. Een inhoudelijk verhaal , vol mitsen en maren, applaus, doorgaan op de bekende weg.
Het is tijd voor een revolutie ...
(vanaf IJsland )
-----Oorspronkelijk bericht -----
Van: "Aris B." <B.Aris at tweedekamer.nl>
Aan: d66 at NIC.SURFNET.NL
CC: "Aris B." <B.Aris at tweedekamer.nl>
Verzonden: 21-6-07 14:57
Onderwerp: For the Record: de Haagse Congresmotie en hoe het HB ermee omgaat
REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl
Beste mensen,
Gisteravond was de eerste AAV van de D66 afdeling Den Haag na het Congres, waarop ons afdelingslid Gerben-Jan Gerbrandy (toevallig op dat Congres gekozen tot Buitenland-man van het Hoofdbestuur of HB) uiteenzette hoe het HB aan de slag gaat met Klaar voor de Klim, én met de over de Klim aangenomen Congresmotie-Den Haag.
Ik heb het Congresboek niet (meer) bij de hand, maar blijkens de afdelingsnotulen van de vorige AAV die ter goedkeuring werden rondgedeeld luidde de Haagse motie ongeveer als volgt:
"Het Congres van D66, in Rotterdam bijeen op 12 mei 2007,
Gelezen de HB-notitie "Klaar voor de Klim" en de daarin opgenomen, erg summier terugblik (alleen over 2006, of op zijn best 2005-'06)
Overwegende
* dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken,
* Dat er een uitebreidere, verder in de tijd teruggaande analyse nodig is,
* Dat D66 in de afgelopen jaren veel politiek profiel en vertrouwen heeft verloren,
Van mening
* Dat een grondige analyse nodig is van de succesjaren'90 en van de neergang in de afgelopen 12 jaar;
Roept het HB op,
* Tot deze analyse te komen, onder leiding van een onafhankelijk persoon;
* En deze af te ronden vóór het eerstvolgende Congres,
En gaat over tot de orde van de dag."
Deze motie werd met grote meerderheid aangenomen; zij sprak uit wat ook veel Congresgangers vonden en wilden.
Het nieuwe HB onder Ingrid van Engelshoven is hard bezig, zo'n onderzoek op touw te zetten, en polst al diverse "onafhankelijke figuren", zo deelde Gerbrandy de AAV Den Haag mee.
Ze wil daarbij vooral een inhoudelijke analyse, dus geen pure zoektocht naar de Zondebok.
En het Bestuur wil ook strategische informatie voor volgende campagnes uit dat onderzoek halen, die dus niet in extenso in de Congresboek-versie van het rapport zal komen.
Volgens mij is dat de meest zinnige benadering. Geen gezwartepiet als bij de VVD, maar inhoudelijk naar keuzes als de Lijmpoging in 1999 (nacht van Wiegel) en de Paascrisis-lijmpoging van 2005 kijken. Zwartepieten over het Uruzgan-Kamerdebat heeft weinig zin; maar een advies hoe nu met de escalerende guerrilla daar om te gaan is op zijn plaats. D66 waarschuwde in dat debat, dát het een Vechtmissie zou worden; QED; wat doen we nu?
De geschiedenis van D66 leent zich ook minder voor zwartepieten, omdat mensen die bij de ene crisis (Lijmen'99) elkaars bondgenoot waren, denk aan Thom en Boris D., bij de volgende crisis (Paascrisis) weigerden elkaar te steunen. Ik wil maar zeggen: de kampen wisselen bij ons meer van samenstelling en opstelling dan bij de VVD, waar echte Liberalen als Voorhoeve, Dijkstal en (tot op zekere hoogte) Bolkestein en Rutte, steeds tegenover de populistische vleugel van Wiegel, Zalm, Kamp en Verdonk staat.
En voor wie zegt dat D66 geen deskundige Onafhankelijke figuren heeft: ik weet er eentje.
Jan Terlouw.
In zijn dagboek "Naar 17 zetels en terug" kun je lezen hoe onderzijn Leiderschap-cum-Ministerschap D66 van ruim 17 Kamerzetels in 1981 instortte naar 6 zetels eind '82 (en in 1984 nog maar 3...). Ook hier was onenigheid en competentiestrijd (Fractie-Bewindslieden) binnen D66 volop aan de orde.
En in de interviewbundel van Joris Backer "Tussen droom en Daad" over die periode geeft Terlouw een goede eerste analyse (vanuit zijn perspectief als één van de hoofdactoren); en in Menno Van der Land's geschiedenis van D66 staat ook nog wel wat van Terlouw daarover.
Terlouw heeft al sinds begin jaren'90 weinig meer met de Kamerfractie of HB te maken gehad, maar hij heeft een soortgelijke ramp-periode meegemaakt.
Bernard
Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter orientatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl
Disclaimer (http://www.tweedekamer.nl/applicaties/disclaimer_e_mail/index.jsp)
Indien u de link niet kunt openen, neemt u dan contact op met telefoonnummer 070-3182211. Meer informatie vindt u op de website www.tweedekamer.nl
If you are unable to access the link, please dial +31 70 3182211. Additional information is available on the website www.tweedekamer.nl and www.houseofrepresentatives.nl
**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********
**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********
More information about the D66
mailing list