Onze denkbeschaving komt voor een groot deel van mystieke vegetari ërs

Maartje van Oosten mvanoosten at CAMELSNOSE.EU
Fri Apr 13 11:41:18 CEST 2007


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Ik vond dit ergens op internet, gaaf!

Pythagoras en het veganisme.

Vegetariërs komen van ver. Het woord wordt voor het eerst gebruikt zo ongeveer in 1847 toen in Engeland de ‘Vegetarian Society’ werd opgericht. Voor die tijd werden vegetariërs aangeduid met Pythagoreeërs naar de beroemde Griekse filosoof Pythagoras (569 – ca 507 v. Chr.) die uit levensovertuiging vegetariër was en geloofde in het eeuwige bestaan van de ziel en in de zielsverhuizing.

Pythagorasras is beroemd als wiskundige onder andere door de naar hem genoemde stelling van Pythagoras: "In een rechthoekige driehoek is het kwadraat van de lengte van de hypotenusa gelijk aan de som van de kwadraten van de lengtes van de rechthoekszijden."

Hij was niet alleen wiskundige maar ook en vooral een mysticus. Het feit dat wij mensen over de mogelijkheid beschikten om abstracte wiskunde te bedrijven was voor hem het bewijs dat de menselijke geest niet samenvalt met het vergankelijke lichaam waarin het huist. Immers hoe is het anders mogelijk dat deze geest weet heeft van zaken die in de omringende werkelijkheid niet zijn waar te nemen? Zaken die bovendien onvergankelijk zijn en niet onderhevig aan de tand des tijds zoals wel het geval is met het lichaam en alles wat wij zien en beleven.

Deze filosoof heeft een grote invloed gehad op de eveneens Griekse filosofen Socrates (470 tot 399 v. Chr.)  en Plato (427 - 347 v. Chr). Ook zij meenden als vaststaand feit te kunnen beredeneren dat de ziel er altijd al was en er altijd zal zijn en dat het lichaam ervan een tijdelijke behuizing is. Wijn dronken zij wel maar verdunden dat met water en zij voegden er kruiden aan toe, alleen barbaren dronken de wijn onverdund. Aten zij ook vlees? Waarschijnlijk niet.

Zowel Pythagoras als Socrates hebben nooit iets op papier gezet. Zij hielden zich bezig met het onvergankelijke en dat valt niet uit te drukken in zo iets tijdelijks als taal. Inzicht was het ontwaken van de ziel die slaapt in het lichaam. Een pijnlijk proces maar met een grote vreugde als resultaat. Socrates noemde zich daarom 'verloskundige', hij kon de ziel doen ontwaken bij zijn leerlingen. Anderen hebben dat ontwaken ook wel 'verlichting' genoemd.

Maartje
Etten-Leur

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list